top of page
  • Foto van schrijverEva Thus

Wat is nu “verandermanagement”​?Management goeroes verdienen een fortuin om managers te leren omgaan met verandering en verandermanagement. Verkoop van talloze boeken en dure implementatiesystemen; met eigenlijk allemaal ongeveer een centrale boodschap: In onze geglobaliseerde en onderling verbonden economie hebben organisaties te maken met voortdurend veranderende marktomstandigheden, technologieën, klant-eisen, input-kosten en concurrentie.

Organisaties moeten zich dus aanpassen. Ze moeten hun bedrijfsmodel voortdurend opnieuw evalueren en vragen stellen over de geschiktheid van de strategie en tactieken die ze gebruiken om hun lange termijndoelen te bereiken. Om antwoord te geven op de bovenstaande vraag: “Verandermanagement” is dan het zorgvuldig afstemmen van de organisatie op basis van de antwoorden op deze evaluatie en vragen.

MAAR … Het probleem met verandering is dat mensen die dingen al lang op een bepaalde manier doen, het niet leuk vinden om plotseling te horen: “Je moet dingen anders doen!”. Verandering gaat meestal gepaard met onzekerheid, slechte communicatie, machtsspel en chaos. Veranderen wordt daarom regelmatig als vervelend en onsuccesvol ervaren.

Er zijn echter manieren om verandering succesvol te managen! Als jij een verandering leidt, zorg dan dat je: (1) Communiceert wat de dreiging is van NIET veranderen; (2) je team betrekt bij de besluitvorming (indien mogelijk); (3) onzekerheid minimaliseert; (4) successen viert in de richting van een doel; (5) de redenen waarom verandering nodig is blijft uitleggen.

Maar vooral: Wees zo transparant mogelijk. Communiceer wat je weet, maar misschien nog wel belangrijker is dat je communiceert wat je nog niet weet. Onthoud ten slotte dat verandering minder eng is als je zelf aan het stuur zit; zorg ervoor dat je passagiers af en toe ook aan het stuur gaan zitten. Maak ze eigenaar van de verandering, want samen bereik je meer dan alleen! Wij bij Newid kunnen helpen!

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page