top of page
  • Foto van schrijverEva Thus

Tips bij strategische planning


Tips bij strategische planningMet iets dat zo gelaagd en gedetailleerd is als strategische planning, is het altijd slim om extern advies in te winnen.

Zelfs de meest ervaren strategieteams kunnen enkele frisse ideeën en inzichten van anderen gebruiken. Met dat in gedachten hebben we onze tips voor strategische planning voor u opgesomd:

1. Begin met een kernteam.

Begin met het samenstellen van een team dat eigenaar is van het proces en zorg ervoor dat er vertegenwoordiging is vanuit alle belangrijke onderdelen van de organisatie. Door verschillende perspectieven op te nemen, is het gemakkelijker om het strategisch plan te implementeren en te verspreiden zodra het is opgesteld. Het team moet worden gehoord, geïnvesteerd zijn in het proces en vooraf ingestemd zijn met doelen, anders wordt het plan niet aangenomen.

2. Doe het sneller.

Te vaak zijn strategische planningsbijeenkomsten langdradig, maar dat hoeft niet zo te zijn. Het is mogelijk om strategiesessies te versnellen. Bekijk eerst het proces van tevoren om te bepalen of er stappen en elementen zijn die u helemaal kunt verwijderen. Vervolgens, aan het begin van uw planning, legt u de basisregels vast, waaronder tijdslimieten voor gesprekken, oefeningen en activiteiten, en wijst u vervolgens een tijdwaarnemer aan wiens taak het is om tijd te vragen voor deze taken. Tot slot, als mensen langdradig worden, off-topic gaan of gewoon vastlopen in hun gesprekken tijdens strategische planning, stel dan de vraag: ‘Wat proberen we te bereiken?’ om het gesprek opnieuw te focussen. Als die vraag is beantwoord, vraag dan: ‘Is er nog iets anders?’

3. Maak plannen realistisch, meetbaar en op gegevens gebaseerd.

De drie belangrijkste kenmerken van succesvolle strategische plannen zijn:

  1. Een realistisch verband hebben tussen de intrinsieke motivaties van medewerkers, de doelen van de organisatie en de resultaten van de organisatie.

  2. Verantwoordelijke, meetbare activiteit creëren op individueel, team-, afdeling- en organisatieniveau.

  3. De processen zijn voortdurend uitdagend. Beslissingen moeten gebaseerd zijn op robuuste, onbevooroordeelde, intelligente informatie, niet op emotie.

4. Gebruik scenario planning.

Bedenk geen strategie met een mogelijke toekomst in gedachten. Besluitvormers worden beloond voor hun visie, maar ze moeten rekening houden met de talloze krachten die spelen waarover ze geen controle hebben.

Slimme strategen ontwikkelen meerdere mogelijke visies op de toekomst op basis van combinaties van oncontroleerbare krachten. Plan voor zowel korte als lange termijn. Strategische planning moet beginnen met de lange termijn (5-10 jaar) en er vervolgens kortere strategieën in passen.

5. Test uw aannames.

Doe kleine tests om uw hypothesen te valideren. Bij het implementeren van strategische veranderingen in een organisatie, is het gemakkelijk om een tunnelvisie te krijgen en verliefd te worden op uw eigen ideeën. Dit kan een bedrijf veel geld kosten als uw ideeën niet succesvol blijken te zijn. In plaats daarvan kun je het beste mini-experimenten doen om je aannames te testen. Als je de gewenste resultaten behaalt, kun je het proces bedrijfsbreed standaardiseren.

6. Maak het leuk.

Als je team kreunt als ze horen dat het tijd is om strategische planning te maken, verander die mentaliteit dan door het leuk te maken. Dit betekent het proces zo vormgeven dat mensen er actief aan meedoen en erin slagen.

Dat kun je doen door gestructureerde strategische denkoefeningen aan te bieden die mensen van de haak nemen om de planning helemaal opnieuw te beginnen en hen in staat stellen productieve gesprekken te voeren op basis van hun expertisegebied. Een leuke oefening die we gebruiken, heet Pin Prick. In deze oefening kijken de deelnemers naar een vervelende concurrent en stellen ze zich alle manieren voor waarop hun bedrijf een complete overlast voor hen kan zijn. Ja, er komen wilde ideeën naar boven, maar mensen beginnen op een nieuwe en vaak onconventionele manier te denken. Het resultaat is vaak gewaagd denken wat een uitvoerbare strategie kan worden. Het geeft medewerkers ook het gevoel dat ze hebben bijgedragen en heeft invloed op het algehele resultaat.

Maak strategische planning eenvoudiger!

Bij Newid Consulting ondersteunt onze begeleiding organisaties vanaf de eerste planningsfase, via implementatie en doorlopende uitvoering. Of u nu een professional bent op het gebied van strategische planning of net begint, onze begeleiding is gebouwd om uw werk een stuk eenvoudiger te maken.

NEWID CONSULTING – INTERIM & ADVIES

Vind dit artikel ook op LinkedIn

#organisatieadviesbureau #workshop #Newidconsulting #business #werk #missie #Newid #gapanalyse #strategisch #storytellingwoordenvertrouwenveranderingverandermanagementstrategievertellenverhalen #communiceren #strategischplan #leiderschap #leider #visie #actieplan #vertrouwen #verandermanagement #teamwerk #consulting #opladen #implementatie #advies #resultaten #begeleiding #coaching #newidconsulting #betereresultaten #kansen #Scaleupmethod #veerkracht #KPI #verandering #training #directie #reorganisatie #vereenvoudig #kpi039s #samenwerking #organisatie #consultants #leiderschapstraining #organisatiestructuur #planning #communicerenoververandering #advisering #organisatieadvies #innovatiesucces #coach #innovatie #2021 #strategietraject #consultant #Scaleupmethode #organisatieontwikkeling #ondernemerschap #strategieontwikkeling #leiders #teamwerkverbeteren #socialdistaning #investeren #nijmegen #resultaatgericht #teamontwikkeling #management #implementatievaneenverandertraject #team #opportuna #uitdagingen #doelstellingen #scaleup #structuur #workshops #implementatievanverandering #workshopadvies #bedrijf #duurzameverandering #directiecoaching #Blijfgefocustopheteinddoel #OKR #doelstelling #bereikbaredoelstellingen #strategischeplanning #corona #organisatorischegezondheid #OKR039s #strategie #adviesbureau #succes #OKRmethode #effectiviteit #gezondheid #communicatie #thuiswerken #teamwork #adviseur #managementadvies

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page