top of page
  • Foto van schrijverEva Thus

Vier fundamentele reacties op verandering.


Vier fundamentele reacties op verandering.Iedereen reageert anders op verandering. Het hangt af van persoonlijke geschiedenis, de verandering in kwestie, en zelfs hun humeur die dag. En toch is er een patroon in hoe mensen reageren. Laten we de verandering zelf bekijken om de reacties op verandering te verduidelijken.

Verandering vereist per definitie het weggaan van de huidige staat naar een andere toekomstige staat.

Huidige status – > toekomstige status

Beide toestanden kunnen emoties veroorzaken en dus verschillende reacties op verandering teweeg brengen. Mensen kunnen positief of negatief denken over het verlaten van de huidige staat, en ze kunnen positief of negatief voelen over het bewegen naar de toekomstige staat.

We kunnen de reacties in een tabel in kaart brengen:

Verlichting / opluchting

De positieve reactie op het verlaten van de huidige staat is opluchting. Mensen zijn blij dat de huidige manier om dingen te doen eindigt. Een van mijn opdrachtgevers staat aan het begin van een ERP-implementatie waarvan iedereen het erover eens is dat hij enkele jaren te laat is. Medewerkers kunnen niet wachten om van het onhandige oude systeem af te komen. We kunnen dit positieve gevoel van het verlaten van de status-quo oproepen door wat ontevredenheid te creëren over hoe dingen zijn. Speel met de pijnpunten die mensen ervaren vanwege de huidige toestand.

Hoop

Het positieve antwoord op de overgang naar de toekomstige staat is hoop. In dit kwadrant houden mensen van de richting waarin de organisatie gaat en willen ze het zien gebeuren. Ze kunnen zelfs enthousiast zijn en actieve stappen ondernemen om vooruit te komen. Om een gevoel van hoop te creëren, ontwikkel en deel je een duidelijke visie op de toekomst. Maak gebruik van de verbeelding van mensen over hoe goed dingen kunnen zijn zodra de verandering is voltooid.

Hechting

Verplaatsen van de huidige status kan ook een negatieve reactie veroorzaken: hechting. In dit kwadrant houden mensen vast aan het comfort van de status quo. Ze blijven bij hun versleten patronen. Misschien hangt hun identiteit samen met de manier waarop dingen zijn omdat ze de expert zijn of omdat ze hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van de huidige manier. Ze klampen zich vast aan de huidige staat voor veiligheid. Om gehechtheid te verminderen, helpt u mensen de huidige toestand los te laten. Vier de vooruitgang tot nu toe en zeg vaarwel tegen het verleden. Breek gewoontes. Help hen zich ondersteund te voelen bij het maken van de verandering. Bouw vertrouwen op en luister.

Twijfel

Het negatieve antwoord op de toekomstige staat is twijfel. Onzekerheid over de toekomst maakt mensen bezorgd in dit kwadrant. Zelfs als ze de huidige staat willen verlaten, zullen ze aarzelen als ze niet geloven dat de toekomstige staat de juiste weg is of niet denken dat de organisatie dit kan bereiken. Verwijder twijfel met toewijding. Zorg voor zekerheid door communicatie en leiderschap. Lever middelen om mensen te verzekeren dat de verandering succesvol zal zijn. Bewijs het concept en deel succesverhalen. Stel hen in staat de verandering in eigen hand te nemen.

Omdat mensen complexe, emotionele wezens zijn, kunnen ze natuurlijk tegelijkertijd in alle vier de kwadranten verblijven! Om verandering te beïnvloeden, is het doel om positieve reacties te induceren, terwijl de negatieve reacties worden geminimaliseerd. Om dat te doen, moet je:

  1. Roer ontevredenheid over de manier waarop dingen zijn, om een gevoel van opluchting te creëren dat het zal worden achtergelaten;

  2. Deel een duidelijke visie op de toekomst, om hoop en enthousiasme te genereren;

  3. Ondersteuning bieden om gehechtheid aan de huidige staat te overwinnen; en

  4. Toon Betrokkenheid aan om twijfel weg te nemen.

NEWID CONSULTING – INTERIM & ADVIES

Vind dit artikel ook op LinkedIn

#organisatieadviesbureau #workshop #Newidconsulting #business #missie #Newid #strategisch #storytellingwoordenvertrouwenveranderingverandermanagementstrategievertellenverhalen #communiceren #strategischplan #leiderschap #leider #visie #vertrouwen #verandermanagement #teamwerk #consulting #opladen #implementatie #advies #begeleiding #coaching #newidconsulting #Scaleupmethod #veerkracht #KPI #verandering #training #directie #reorganisatie #kpi039s #organisatie #consultants #leiderschapstraining #organisatiestructuur #planning #communicerenoververandering #advisering #organisatieadvies #coach #2021 #strategietraject #consultant #Scaleupmethode #organisatieontwikkeling #ondernemerschap #strategieontwikkeling #teamwerkverbeteren #nijmegen #teamontwikkeling #management #implementatievaneenverandertraject #team #opportuna #doelstellingen #scaleup #structuur #workshops #implementatievanverandering #workshopadvies #bedrijf #duurzameverandering #directiecoaching #Blijfgefocustopheteinddoel #OKR #doelstelling #bereikbaredoelstellingen #strategischeplanning #strategie #adviesbureau #OKRmethode #effectiviteit #communicatie #adviseur #managementadvies

Recente blogposts

Alles weergeven

Commenti


bottom of page