top of page
  • Foto van schrijverEva Thus

Verschil: Projectmanagement & verandermanagement


Het verschil tussen project- en verandermanagementEeuwen geleden werd voor het eerst gezegd dat verandering de enige constante is. Maar het is vandaag net zo waar. Effectief verandermanagement is de sleutel tot het succes van elke organisatie. En zijn bijdrage wordt steeds meer erkend. Dit betekent dat de vraag naar kennis over verandermanagement groeit. Mensen vragen echter vaak naar het verschil tussen project- en verandermanagement, dus hier ga ik vandaag wat dieper op in.

Natuurlijk gaan projecten over verandering in die zin dat het doel van het project is iets te leveren dat we momenteel niet hebben, bijvoorbeeld een nieuw of bijgewerkt IT-systeem of een ander proces. Maar de belangrijkste focus van projectmanagement is ervoor te zorgen dat wat nodig is wordt geleverd en geschikt is voor het doel, terwijl het werk wordt gecontroleerd zodat het project binnen het budget blijft en voldoet aan tijdschema’s. Als onderdeel hiervan worden indien nodig mensen getraind om de nieuwe oplossing te gebruiken en is er voldoende ondersteuning om een succesvolle overdracht te garanderen. In mijn ervaring is dit meestal waar het project eindigt.

Maar zoals we allemaal weten, is dit slechts het halve verhaal. Wat echt een verschil zal maken voor het bedrijf is hoe en in welke mate mensen het nieuwe resultaat dat wordt afgeleverd uit een project daadwerkelijk gaan gebruiken. Als je een nieuw kookboek koopt, betekent dit niet dat je automatisch elke avond heerlijke gastronomische maaltijden begint te krijgen. Dat zal alleen gebeuren als je er een gewoonte van maakt om deze maaltijden te bereiden. Of als je het doel hebt fitter te worden, is een sportschool vinden en deelnemen aan het introductieprogramma slechts het eerste deel. Zie dat een beetje als een succesvolle oplevering van een project.

Om verder te gaan met de analogie, is wat je verder doet na het punt van inschrijven bij een sportschool wat het verschil maakt voor hoe fit je je voelt. Je zult ongetwijfeld goede bedoelingen hebben om je aan jouw nieuwe trainingsplan te houden en een bepaald aantal keren per week naar de sportschool te gaan. Aanvankelijk kost het veel moeite en discipline om ervoor te zorgen dat je regelmatig gaat en je aan je programma te houden. Het kost tijd en het is wennen. Een verandering in houding en mindset is nodig om dit een natuurlijk onderdeel te laten worden van jouw leven, om te voorkomen dat je terugvalt in oude gewoonten en je sportbezoek weer gaat uitstellen. Vooruitgang zien en dat je inspanningen direct leiden tot een gezondere, fittere jij, is een motivator en zal je helpen vasthouden aan jouw doelen.

De focus van verandermanagement ligt in het helpen om een echte transitie te maken, om gedrag en houding te veranderen. En dit is niet alleen iets dat kan worden gelabeld aan het einde van een project. Je moet beginnen na te denken over de mate van verandering die nodig is en vooraf plannen maken. Mensen moeten bezig zijn met het idee van verandering, nadenken over hoe dat eruit zal zien, wat het voor hen betekent en wat het inhoudt, voordat ze dat pad kunnen beginnen te bewandelen. Alleen dan zullen ze bereid zijn om actie te ondernemen en die veranderingen over te nemen. De juiste ondersteuning moet dan ook worden ingevoerd om ervoor te zorgen dat de verandering niet stokt.

Verandering in organisaties vindt plaats wanneer mensen klaar en bereid zijn om iets anders te doen. Projectmanagement zorgt voor de mechanismen van het leveren van verandering, wat slechts één aspect is van het bereiken van verandering, d.w.z. het nieuwe lidmaatschap van de sportschool en het uitvoeren van een trainingsprogramma. Even belangrijk is het beheren van de emotionele reis en het ondersteunen van mensen door de verandering in houding en gedrag die nodig is om blijvende verandering te laten plaatsvinden. Hoe meer die verandering afhangt van mensen die hun gedrag en houding veranderen, des te groter de behoefte aan effectief verandermanagement.

NEWID CONSULTING – INTERIM & ADVIES

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page