Verandering… Wie moet erbij betrokken worden? Algemene richtlijnen voor betrokkenheid
Betrokkenheid gaat over mensen. De vraag ‘wie’ helpt bij het definiëren van de natuurlijke grenzen van het systeem dat verandering ondergaat. Terwijl grenzen worden verkend, wordt het doel verder verduidelijkt.
Het is een iteratief proces waarin het opkomende web van verbindingen aangeeft waar de lijnen moeten worden getrokken (bijvoorbeeld functies, intenties, ambities, interesses, geografie etc.) voor de grootte van de verandering. De gebeurtenis grootte is een nuttige ‘betrokkenheid’ dimensie om de keuze van de veranderingsmethode of veranderingsmethoden verder te verduidelijken. Het is belangrijk rekening te houden met het aantal mensen dat naar verwachting aan een veranderingsproces zal deelnemen en met de gebeurtenissen die zich voordoen. Sommige methoden zijn meer geschikt voor zeer grote aantallen mensen, terwijl andere meer geschikt zijn om kleinere aantallen in de loop der tijd te betrekken. Overweeg de volgende algemene richtlijnen om te bepalen wie erbij moet worden betrokken.
Algemene richtlijnen voor verandering & betrokkenheid:
Maak een duidelijke keuze wat je zoekt in de deelname van mensen. Het primaire doel van het betrekken van mensen is NIET om weerstand te verminderen en buy-in te creëren. Dit zijn bijproducten van een dwingender reden om mensen te betrekken – wijsheid. De mensen in het systeem zullen ervoor zorgen dat de beste beslissingen over de toekomst worden genomen als ze betrokken zijn. Als gevolg hiervan zien mensen zichzelf in de antwoorden die naar voren komen en beginnen ze deze onmiddellijk te integreren. Dat is de reden waarom doorbraken van deze methoden alles kunnen overtreffen dat van boven naar beneden komt. Dat gezegd hebbende, is het voor velen in leidinggevende functies een sprong in het diepe om mensen uit te nodigen voor een gesprek over inhoudelijke beslissingen. Hoewel het waar is dat het transformeren van een groot systeem inzet vereist van mensen met positiemacht, kan verandering overal beginnen.
Haal de juiste mensen erbij. Op wie is de wijziging van invloed? Wie kan het beïnvloeden? Wie brengt de benodigde middelen en kennis? Er zijn twee aspecten van mensen om te overwegen: stakeholders en diversiteit. Stakeholders zijn die constituenten die een specifieke rol spelen in het systeem. Diversiteit verwijst naar de biografische kenmerken zoals geslacht, leeftijd en etniciteit. Het samenbrengen van een brede representatie vormt de basis voor een doorbraak. Hoe creatiever het systeem is gedefinieerd, des te groter is het potentieel voor wijsheid. Misschien wel de meest verrassende deelnemers zijn de ‘wildcards’ – de mensen die de minste verbinding met het systeem lijken te hebben – omdat ze perspectieven en ideeën bijdragen die normaal geen deel uitmaken van het gesprek.
Breng een gemeende uitnodiging. Mensen weten wanneer ze worden gezocht, wanneer de uitnodiging oprecht is. Wat belangrijk is, is dat de uitnodiging iets anders overbrengt dan “business as usual” en dat er een keuze is om deel te nemen. De eerste communicatie zet de toon voor wat volgt. Het is een belangrijke kans om opwinding en nieuwsgierigheid te genereren, om mensen aan te trekken tot een productief avontuur. Het begint de gewoontepatronen te doorbreken en publiekelijk de gewaagde bedoelingen en ambities te noemen die je mensen wilt brengen. Een geweldige uitnodiging bevestigt de wijsheid van elke persoon; dat ze iets belangrijks te bieden hebben. Hoewel er gelegenheden zijn waarbij het initiële verzoek de vereiste aanwezigheid kan inhouden, neemt de bijdrage gedurende de looptijd van een veranderingsproject zowel in kwaliteit als kwantiteit toe naarmate mensen het als hun keuze ervaren.
NEWID CONSULTING, INTERIM & ADVIES
#organisatieadviesbureau #Newidconsulting #Newid #leiderschap #bestuur #vertrouwen #verandermanagement #veranderingenigeconstante #advies #coaching #verandering #beterebesluitvorming #betrokkenheid #leiderschapstraining #advisering #organisatieadvies #coach #strategietraject #nijmegen #teamontwikkeling #management #strategie #adviesbureau #executivecoaching #besluitvorming #adviseur #managementadvies
Comments