top of page
  • Foto van schrijverEva Thus

Uitdagingen: Hoe ons brein emoties stimuleert


Hoe ons brein emoties stimuleertUitdagingen: Ons brein is voortdurend op zoek naar tekenen van bedreigingen of beloningen – duidelijk hangt het overleven van de vroege mens hiervan af. We reageren automatisch op bedreigingen en beloningen, en daarmee uitdagingen, en deze reacties wekken bepaalde emoties op. Misschien niet verrassend is dat de emoties die door een bedreiging worden veroorzaakt veel intenser zijn, sneller opkomen en langer mee gaan dan wanneer we een beloning voelen. Deze emoties beïnvloeden dan ook de beslissingen die je maakt.

Emoties zijn belangrijk bij het nemen van beslissingen, maar emotionele overdrive houdt je tegen om helder en rationeel na te denken. De delen van de hersenen die aan emoties zijn gekoppeld, nemen zoveel energie en verwerkingskracht in beslag, dat de rest van de hersenen onvoldoende middelen over heeft om helder te denken en snel te reageren. Het is verrassend hoe weinig er nodig is om bij een uitdaging de hersenen in emotionele overdrive te brengen.

Op een normale werkdag worden de meesten van ons geconfronteerd met dringende projecttermijnen, overweldigende hoeveelheden e-mail, moeilijke belanghebbenden en mogelijk conflicterende prioriteiten. Al deze situaties zijn “bedreigingen”, die onze hersenen in de vluchtmodus kunnen brengen waarin een hoge emotionele overdrive zeer aannemelijk is. Zeker mensen die in grotere organisaties werken, hebben vaker te maken met grotere veranderingen en het ‘onbekende’. Onze hersenen streven ernaar om patronen te maken uit de beschikbare informatie en alle stukjes van de puzzel in te vullen; ze hunkeren naar zekerheid. Een manier waarop we zekerheid nastreven is door autonomie en controle – de vrijheid om zelfstandig keuzes te maken. Er wordt ook wel gezegd dat autonomie een van de drie belangrijkste elementen is die mensen motiveert.

Wanneer we onder druk staan en ons angstig voelen, proberen we deze gevoelens te onderdrukken en te negeren. Maar dit kost gewoon nog meer energie en lost het probleem niet op. De eerste stap om hiermee om te gaan is om meer zelfbewust te worden en te herkennen wat er aan de hand is. De volgende stap is om de controle te nemen over wat er in onze hersenen gebeurt en terug te gaan zitten op de bestuurdersstoel. Een effectieve manier om dit te doen, is door je te concentreren op die dingen die je kunt beïnvloeden en waar je iets aan kunt doen. Zelfs de kleinste perceptie van keuze beïnvloedt de emotionele reactie van de hersenen, en dus het voelt niet meteen als een bedreiging. Als je bijvoorbeeld in een trein vastzit vanwege een ongeluk, kun je al je energie richten op hoe frustrerend en irritant dit is, of je bespaart juist die energie en kiest ervoor om de tijd te gebruiken om te lezen of te ontspannen.

Je hebt misschien het gevoel dat je heel weinig keuze hebt over je uitdagingen (deadlines) of de zojuist aangekondigde reorganisatie – maar het vinden van een manier om kleine keuzes te maken zal een grote impact hebben op de signalen die je hersenen ontvangen. Het is een kwestie van ervoor zorgen dat dingen niet worden gezien als een bedreiging maar juist als een beloning. Dit vermindert stress en helpt je effectiever te worden in jouw werk. Wat de situatie ook is, je hebt altijd zelf de keuze hoe je erop reageert.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page