top of page
  • Foto van schrijverEva Thus

Tips voor leiders in Corona tijdperk


Tips voor leiders in dit turbulente complexe Corona tijdperkLeiders, het lijdt geen twijfel dat we ons in turbulente, complexe tijden bevinden. Zelfs vóór Covid-19 was de eis aan onze leiders om anders te denken, te werken en zich te gedragen duidelijk.

In dit artikel beschrijf ik vier dingen die ik als leider buitengewoon nuttig – en vrij eenvoudig – zelf toe pas om succesvolle resultaten te vergroten en tegelijkertijd te leiden in complexiteit:

  1. Elke keer als je je handen wast, zou je deze vraag aan jezelf moeten stellen: In welke context bevinden we ons? Hoewel deze vraag bedoeld is om ons bewustzijn van onze situatie te vergroten, herinnert het ons er ook aan dat we anders moeten handelen en ons moeten gedragen, afhankelijk van of we ons in een gecompliceerde context of complexiteit bevinden. Door deze vraag te stellen, kunnen we ook onze vooroordelen over denken (onze standaard denkwijzen) onthouden en ons helpen ervoor te zorgen dat we de juiste benadering kiezen voor een bepaalde context.

  2. Begrijp (zo diep als je kunt) hoe complexiteit de mensen beïnvloedt die je leidt. Complexiteit zorgt voor onevenwicht. Hoe gedragen mensen zich wanneer ze worden blootgesteld aan constant of toenemend onevenwicht? Besteed dus tijd aan het stellen van deze vraag aan uw teams: hoe werkt onevenwichtigheid op hoe ik denk? Hoe ik mij voel?

  3. Stel je voor, creëer, ontwikkel en onderhoud een adaptieve mentaliteit en probeer strategisch na te denken over hoe de wereld er na corona uit zal gaan zien en hoe jij hierop gaat inspelen.

  4. Laat los en laat zelforganisatie plaatsvinden. Onze overweldigend gewenste reactie als leiders in complexiteit, onzekerheid en volatiliteit is om te proberen de situatie onder controle te krijgen. Probeer die reflex zo lang mogelijk tegen te houden en laat in plaats daarvan gebeuren wat er al gebeurt (maar niemand aan wilt toegeven) om je heen terwijl je team reageert op crises: zelforganisatie van de mensen in het midden van de werveling. Er bestaat een latente expertise in uw teams die meestal tot bloei komt door een zelf georganiseerd team. Ga uit de weg, houd de teams verantwoordelijk voor de resultaten of het opgeloste probleem en laat los hoe ze daar komen. Geef ze een gevoel van verantwoordelijkheid en vertrouwen.

Conclusie

Dit zijn mijn favoriete strategieën om met complexiteit om te gaan. En ze zijn vrij eenvoudig, maar NIET gemakkelijk. Neem de tijd om bij jezelf in te checken (emotionele intelligentie) om vast te stellen hoe je je voelt en reageert op situaties, en hoe je deze reacties los kunt laten.

Veel gezondheid toegewenst & hou vol!

NEWID CONSULTING – INTERIM & ADVIES

Vind dit artikel ook op LinkedIn

#organisatieadviesbureau #workshop #Newidconsulting #business #werk #missie #Newid #strategisch #storytellingwoordenvertrouwenveranderingverandermanagementstrategievertellenverhalen #communiceren #strategischplan #leiderschap #leider #visie #vertrouwen #verandermanagement #teamwerk #consulting #opladen #implementatie #advies #resultaten #begeleiding #coaching #newidconsulting #betereresultaten #Scaleupmethod #veerkracht #KPI #verandering #training #directie #reorganisatie #vereenvoudig #kpi039s #samenwerking #organisatie #consultants #leiderschapstraining #organisatiestructuur #planning #communicerenoververandering #advisering #organisatieadvies #innovatiesucces #coach #innovatie #2021 #strategietraject #consultant #Scaleupmethode #organisatieontwikkeling #ondernemerschap #strategieontwikkeling #leiders #teamwerkverbeteren #investeren #nijmegen #resultaatgericht #teamontwikkeling #management #implementatievaneenverandertraject #team #opportuna #doelstellingen #scaleup #structuur #workshops #implementatievanverandering #workshopadvies #bedrijf #duurzameverandering #directiecoaching #Blijfgefocustopheteinddoel #OKR #doelstelling #bereikbaredoelstellingen #strategischeplanning #corona #OKR039s #strategie #adviesbureau #succes #OKRmethode #effectiviteit #communicatie #teamwork #adviseur #managementadvies

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page