top of page
  • Foto van schrijverEva Thus

Oorsprong van verandering en hun impact op urgentie


Oorsprong van verandering en hun impact op urgentieEen katalysator roept verandering op. Of die katalysator nu een noodgeval, een probleem of een kans is, het veranderingsinitiatief begint wanneer een individu of groep besluit er iets aan te doen.

De mate van urgentie is de mate waarin mensen geloven dat verandering noodzakelijk is. Urgentie komt van ontevredenheid of ongemak met de manier waarop dingen zijn. Het is de energie die een organisatie kan gebruiken om weg te gaan van de huidige toestand. De oorsprong van een verandering kan natuurlijk die urgentie oproepen.

Overweeg de volgende vijf oorzaken van verandering en hun invloed op urgentieniveaus.

Veroudering

Sommige veranderingen vloeien voort uit een huidige situatie die verouderd raakt. Kritieke technologie wordt niet langer ondersteund of is niet langer effectief. Gereedschap is versleten en moet worden vervangen. Of de markt houdt op te bestaan. Bijvoorbeeld, midden in het Y2K-fiasco (toen mainframe computers in het hart van de systemen van de meeste bedrijven een jaar met het label ’00 zouden vertalen naar 1900 in plaats van 2000), was het gemakkelijk om mensen te overtuigen om een nieuwe server te adopteren, omdat het bedrijf niet langer zou werken als ze dit niet zouden doen. Wanneer een verandering wordt veroorzaakt door veroudering, is de situatie inherent urgent.

Kans

Andere veranderingen worden geboren wanneer een gelegenheid zich voordoet die de organisatie besluit te benutten. Een gebruikelijke tijdslimiet creëert enige urgentie om de beslissing te nemen; hoewel vaak nog steeds moet worden beweerd dat de mogelijkheid überhaupt moet worden benut. Wanneer een bedrijf bijvoorbeeld beschikbaar komt voor acquisitie, ziet een ander bedrijf de mogelijkheid om uit te breiden naar nieuwe markten. Ze moeten van de gelegenheid gebruikmaken of het risico lopen deze aan een concurrent te verliezen. Zodra de acquisitie is gedaan, komt de urgentie voort uit de noodzaak om de integratie te laten werken.

Omgeving

Verandering treedt vaak op vanwege een verschuiving in de externe zakelijke omgeving. Er worden voorschriften opgelegd. Klantvoorkeuren veranderen. Of er verschijnt een nieuwe concurrent. Als iemand beweert dat de organisatie wordt bedreigd door de nieuwe omgeving, dan zullen mensen een gevoel van urgentie voelen. We hebben echter allemaal talloze voorbeelden gezien van organisaties die pas achteraf gezien de noodzaak van verandering zagen toen het te laat was.

Verbetering

Zoals Will Rogers zei: “Zelfs als je op de goede weg bent, word je overreden als je daar gewoon zit.” Organisaties moeten voortdurend verbeteren (d.w.z. verandering) om hun inkomen, efficiëntie en effectiviteit te vergroten. Er is een gestage stroom problemen die moeten worden opgelost. Rechtvaardiging voor nieuwe en aangepaste systemen en processen zit vaak in de cijfers, maar de verandering lijkt misschien niet urgent voor degenen die de voordelen niet zullen zien.

Leiderschap

Sommige veranderingen vinden plaats omdat iemand wil dat ze gebeuren. Mensen willen het verschil maken. Vooral managers kunnen het gevoel hebben dat ze hun positie moeten rechtvaardigen en waarde voor de organisatie moeten aantonen. Soms is het een kwestie van ego dat ze dingen op hun manier willen doen. Veranderingen die worden veroorzaakt omdat iemand aan de macht het wil doen, hebben de minste urgentie, althans op eigen initiatief. Een nieuwe leider kan bijvoorbeeld lid worden van een organisatie en besluiten om een nieuwe strategische richting te ontwikkelen, ongeacht of de organisatie er echt een nodig heeft. Het pleidooi voor verandering moet worden gecreëerd door dwingend leiderschap.

Of je nu aan het veranderen bent of er middenin zit, overweeg de oorsprong van die verandering. Hoe kunt je de bron gebruiken om urgentie te genereren? Als er meerdere katalysatoren zijn, welke zou dan het sterkste argument voor verandering zijn? Gecombineerd met een sterk doel en een duidelijke visie op de toekomstige staat, kan het gevoel van urgentie een organisatie vooruit stuwen.

NEWID CONSULTING – INTERIM & ADVIES

Vind dit artikel ook op LinkedIn

#organisatieadviesbureau #workshop #Newidconsulting #business #missie #Newid #storytellingwoordenvertrouwenveranderingverandermanagementstrategievertellenverhalen #leiderschap #leider #visie #vertrouwen #verandermanagement #teamwerk #consulting #opladen #implementatie #advies #begeleiding #coaching #newidconsulting #veerkracht #verandering #training #directie #organisatie #consultants #leiderschapstraining #advisering #organisatieadvies #coach #strategietraject #consultant #ondernemerschap #strategieontwikkeling #teamwerkverbeteren #nijmegen #teamontwikkeling #management #implementatievaneenverandertraject #team #opportuna #workshops #implementatievanverandering #workshopadvies #bedrijf #duurzameverandering #directiecoaching #Blijfgefocustopheteinddoel #strategie #adviesbureau #effectiviteit #adviseur #managementadvies

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page