top of page
  • Foto van schrijverEva Thus

Introductie van de cirkel van succes


Introductie van de cirkel van succesWe introduceren vandaag: De cirkel van succes! Succes kan voor ieder mens iets anders betekenen. Hoe u succes ziet, wordt bepaald door uw ambities en de doelen die u uzelf stelt. Voor bedrijven wordt succes uiteindelijk bepaald door het uiteindelijke doel: de missie & visie. Succesvol zijn is het omzetten van die ambities (doelen) in realiteit (resultaten).


3 pijlers van de cirkel van succes

Hoe groot of klein een organisatie ook is, succes is gebaseerd op 3 pijlers. Met een duidelijk pad naar succes, een overzicht van wat het belangrijkst is en het bereiken van uw belangrijkste doelen, staat niets u in de weg om uw ambities te realiseren. Het is echter wel belangrijk om eerst uw weg naar succes te plannen. Dat pad helpt u te identificeren wat het belangrijkst is, en alleen als u weet wat het belangrijkst is, is het zinvol om aan uw doelen te beginnen.

Stap 1: Bouw een duidelijk pad naar succes

Een duidelijk pad naar succes begint met het einde in gedachten: uw missie & visie. Uw missie & visie weerspiegelt de ultieme ambitie van uw organisatie, het definieert in één zin waar uw organisatie om draait. Gewoonlijk ligt uw missie en visie 20-30 jaar in de toekomst, maar omdat de ambitie met het bedrijf groeit, is het zelden iets dat u volledig zult bereiken. Zodra u uw eindbestemming duidelijk hebt, zal de volgende stap zijn om te beslissen wat uw strategie zal zijn. Uw strategie communiceert uw langetermijnplan voor het realiseren van de missie en visie. Meestal worden strategische OKR’s eenmaal per 3 tot 5 jaar ingesteld, en alleen op bedrijfsniveau.

Stap 2: Bepaal wat het belangrijkst is

Met een duidelijk pad naar succes kunt u bepalen wat elk jaar het belangrijkst is voor uw bedrijf, en wat het belangrijkst is voor elk team, elk kwartaal. Wat het belangrijkst is, kan worden gevolgd door 2 verschillende mechanismen: KPI’s (Key Performance Indicators) en OKR’s (Objectives & Key Results).

Een KPI meet een kern, voortdurende verantwoordelijkheid voor de hele organisatie of een specifiek team. KPI’s maken het gemakkelijk om overzicht te houden over hoe de belangrijkste gebieden van uw bedrijf of team presteren. Het volgt de prestaties van de dingen waar u altijd aan zult werken, uw ‘business as usual’. Waar een KPI over de status-quo gaat, gaat een OKR over het doorbreken van de status-quo. Dit zijn de uitdagingen die u voor uw organisatie of team aangaat. OKR’s helpen u bij het bouwen, verbeteren of innoveren van belangrijke delen van uw bedrijf.

KPI’s versus OKR’s

KPI’s en OKR’s zijn verschillende soorten doelen. Stel u voor dat u met een auto richting een bestemming rijdt. Uw KPI’s zijn wat u op het dashboard van uw auto vindt, zoals de brandstofmeter en de motortemperatuurmeter. Ze voorkomen dat de motor oververhit raakt en zorgen ervoor dat u niet zonder benzine komt te staan, dat zijn allemaal dingen die u constant in de gaten moet houden. OKR’s zijn als uw routekaart, ze zullen u naar uw bestemming leiden. OKR’s zijn tijdelijk, ze zullen van tijd tot tijd veranderen. Nadat u een mijlpaal richting uw bestemming bent gepasseerd, concentreert u zich op de volgende, en op de volgende.

Stap 3: Vooruitgang in de richting van uw doelen

Het bereiken van uw doelen is het moeilijkste gedeelte en kost verreweg de meeste tijd. Daarom wilt u er eerst voor zorgen dat u aan de juiste doelen werkt, en daarom komt deze stap als laatste. Met een duidelijk pad naar succes en een overzicht van wat het belangrijkst is, kunt u erop vertrouwen dat u aan de juiste dingen werkt. Als u het andersom had gedaan, zou u het risico hebben genomen uw schaarse middelen te verspillen door aan de verkeerde doelen te werken. Werken aan de juiste dingen maakt u effectief en brengt u dichter bij uw missie en visie. Vooruitgang in de richting van uw doelen betekent dat u zich erop moet blijven concentreren. Check regelmatig in met uw doelen om te zien hoe ze vorderen. Eenvoudige processen helpen bij het opbouwen van gewoonten die dit voor elkaar krijgen.

Succes is niet lineair, het is circulair

Het probleem met succes is dat het nooit permanent is. Vanwege voortdurend veranderende omstandigheden vereist succesvol blijven constant werk. Nieuwe concurrenten komen binnen, de behoeften van klanten veranderen, nieuwe technologieën maken nieuwe oplossingen mogelijk, de ambities van de eigenaren veranderen, enzovoort. Daarom vereist het bouwen van uw pad naar succes een constante planning en iteratie. Wat het belangrijkst is, verandert in de loop van de tijd, waardoor het voor organisaties een behoorlijke uitdaging is om met succes te identificeren wat het belangrijkst is op elk moment in de tijd. Terwijl u uw doelen bereikt, is het tijd om uw pad naar succes te herzien en de planning voor de komende periode te starten. We noemen dit de eindeloze cirkel van succes.

Hulp nodig in de formatie van de bovenstaande drie stappen? Of toe aan een sparringpartner als het gaat om strategie & verandering en de cirkel van succes? Neem contact met ons op! info@newidconsulting.nl / 0628356743

NEWID CONSULTING – INTERIM & ADVIES

Vind dit artikel ook op LinkedIn

#organisatieadviesbureau #workshop #Newidconsulting #business #missie #Newid #strategisch #storytellingwoordenvertrouwenveranderingverandermanagementstrategievertellenverhalen #communiceren #strategischplan #leiderschap #leider #visie #vertrouwen #verandermanagement #teamwerk #consulting #opladen #implementatie #advies #resultaten #begeleiding #coaching #newidconsulting #betereresultaten #Scaleupmethod #veerkracht #KPI #verandering #training #directie #reorganisatie #kpi039s #organisatie #consultants #leiderschapstraining #organisatiestructuur #planning #communicerenoververandering #advisering #organisatieadvies #coach #2021 #strategietraject #consultant #Scaleupmethode #organisatieontwikkeling #ondernemerschap #strategieontwikkeling #teamwerkverbeteren #nijmegen #resultaatgericht #teamontwikkeling #management #implementatievaneenverandertraject #team #opportuna #doelstellingen #scaleup #structuur #workshops #implementatievanverandering #workshopadvies #bedrijf #duurzameverandering #directiecoaching #Blijfgefocustopheteinddoel #OKR #doelstelling #bereikbaredoelstellingen #strategischeplanning #OKR039s #strategie #adviesbureau #succes #OKRmethode #effectiviteit #communicatie #adviseur #managementadvies

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page