top of page
  • Foto van schrijverEva Thus

Innovatiecultuur creëren? Zo doet u dat!


Innovatiecultuur creëren? Zo doet u dat!Innovatiecultuur is niet iets dat van de ene op de andere dag gebeurt: Het moet worden gecultiveerd en gekoesterd, en steeds meer bewijsmateriaal wijst op leren en ontwikkeling als de sleutel tot succes. Maar als L&D (learning & development) noodzakelijk is voor innovatie op de werkplek, dan zijn leiders die erin investeren nog noodzakelijker.

Het L&D rapport 2019 van Findcourses (een toonaangevend zoekplatform voor professionele training en academische programma’s) is het daarmee eens en stelt dat bedrijven met leidinggevenden die zeer betrokken zijn bij L&D drie keer meer geneigd zijn te zeggen dat hun bedrijf een innovatiecultuur heeft. Het rapport bevat exclusieve interviews met L&D-professionals bij Bayer, EY, Bonobos, CyberCoders en Wyndham.

Maar wat kan u doen om een innovatiecultuur te creëren? Aan de hand van het bovenstaande rapport en citaten zal ik laten zien hoe anderen dit aanpakken en aangeven wat van belang is.

Smeed vertrouwen

Het vermogen om risico’s te nemen zonder angst voor repercussies is essentieel om het vertrouwen van medewerkers te ontwikkelen en de basis te leggen voor een innovatiecultuur, en dit kan niet gebeuren zonder vertrouwen.

“Focus op sterke punten schept vertrouwen; het creëert een veilige ruimte om iets te proberen en mogelijk te falen, erover te praten en verder te gaan” – Tiffany Poppa, Bonobos

Binnen Bonobos is het koesteren van individuele sterke punten belangrijker is dan het ontwikkelen van harde vaardigheden.

“Onze op kracht gebaseerde aanpak heeft effectief een cultuur van samenwerking en open communicatie bevorderd omdat het het individu viert” – Tiffany Poppa, Bonobos

Vertrouwen en het opbouwen van relaties vormen de kern van de werkcultuur van Bonobos en hun succes bij het bevorderen van een innovatieve en op werknemers gerichte werkomgeving.

Omarm het delen van ideeën

Inzicht in het belang van open, cross-level communicatie en het delen van ideeën bij het ontwikkelen van een L&D-strategie is essentieel als het doel is een innovatieve werkplek te ontwikkelen. Het Associate Recruiter Incubator Program van CyberCoders is een poging om dit aan te moedigen door niet-opgeleide werknemers te nemen en, in een programma van 8 weken dat intensieve opleiding combineert met mentorschap, hen de vaardigheden te leren die ze nodig hebben om succesvol te zijn in de technologische industrie. Dani Chang, de trainingsmanager van het bedrijf, legt uit hoe hun programma enorm heeft bijgedragen aan “een cultuur van het delen van ideeën en samenhang”, en de binding die voortkwam uit de ervaring resulteerde in een samenkomst van alle eerdere generaties Associate Recruiters om een cultuur te bevorderen van ondersteuning en innovatie. Zoals beschreven door Chang, is de vorming van een innovatiecultuur een direct product van de open communicatie en het vertrouwen die voortkomen uit trainingsprogramma’s zoals bijvoorbeeld CyberCoders.

Wees flexibel

Voor grote bedrijven zoals Wyndham Destinations met een personeelsbestand van 25.000 werknemers wereldwijd, kan een wendbaar L&D-programma de sleutel zijn tot het cultiveren van innovatie. Dit is de mening van Anthony Sandonato, vice-president van Learning and Development van Wyndham, die uitlegt dat hun bedrijfsacademie, Destination U, in staat moet zijn zich aan te passen aan voortdurende organisatorische veranderingen zonder de snelheid of kwaliteit of de strategieën voor talentontwikkeling in gevaar te brengen. EY’s Audit Academy is een andere L&D-instelling die is ontworpen om behendig te zijn door hun trainingsprogramma’s aan te passen aan de individuele, huidige en toekomstige behoeften van hun werknemers.

Maar het is niet genoeg om behendig te zijn. De kern van het aanpassingsvermogen van een organisatie ligt ook ergens anders: constant leren. De gewoonte om de praktijken binnen een organisatie opnieuw te onderzoeken en opnieuw te kalibreren, vormt de kern van elke innovatiecultuur en is precies wat deze bedrijven onderscheidt en hen in de voorhoede van innovatie in hun respectieve industrieën laat blijven.

Grenzen verleggen

Grenzen verleggen en risico’s nemen is waar innovatie om draait, en dit is een gangbare praktijk voor farmaceutische gigant Bayer, zoals blijkt uit het interview met Karen Bicking, hoofd van US Learning & Talent Development, die in 2018 een actie-leerprogramma heeft geleid met bijna onmiddellijke effecten.

“We namen enkele leiders en hebben hen wat werk laten verrichten in projecten die buiten hun normale werkzaamheden lagen. Daarmee hebben ze ervaring opgedaan die verder ging dan hun normale rol en bereikten we andere geweldige resultaten.” -Karen Bicking, Bayer

In het L&D rapport werden leiderschaps- en managementontwikkeling beoordeeld als de meest populaire gebieden voor personeelsontwikkeling, vooral in bedrijven die het afgelopen boekjaar zijn gegroeid. Dit verwijst niet alleen naar het belang van leiders binnen organisaties, maar ook naar hun vermogen om L&D-programma’s aan te sturen om innovatie te stimuleren. Het programma van Bayer dient als een herinnering aan het belang van het opnemen van leiders in L&D-projecten om innovatie te stimuleren, want leiders zijn bedoeld als de voorbodes van de toekomst binnen hun bedrijven.

De take-away? Het creëren van behendige en creatieve L&D-praktijken die draaien om individuele werknemers en vertrouwen en het delen van ideeën op de werkplek bevorderen is de basis voor het opzetten van een cultuur van innovatie, en dit kan niet gebeuren zonder innovatieve leiders die de grenzen verleggen.

NEWID CONSULTING – INTERIM & ADVIES

Vind dit artikel ook op LinkedIn

#organisatieadviesbureau #workshop #Newidconsulting #business #missie #Newid #strategisch #storytellingwoordenvertrouwenveranderingverandermanagementstrategievertellenverhalen #communiceren #strategischplan #leiderschap #leider #visie #vertrouwen #verandermanagement #teamwerk #consulting #opladen #implementatie #advies #resultaten #begeleiding #coaching #newidconsulting #betereresultaten #Scaleupmethod #veerkracht #KPI #verandering #training #directie #reorganisatie #kpi039s #organisatie #consultants #leiderschapstraining #organisatiestructuur #planning #communicerenoververandering #advisering #organisatieadvies #coach #2021 #strategietraject #consultant #Scaleupmethode #organisatieontwikkeling #ondernemerschap #strategieontwikkeling #leiders #teamwerkverbeteren #nijmegen #resultaatgericht #teamontwikkeling #management #implementatievaneenverandertraject #team #opportuna #doelstellingen #scaleup #structuur #workshops #implementatievanverandering #workshopadvies #bedrijf #duurzameverandering #directiecoaching #Blijfgefocustopheteinddoel #OKR #doelstelling #bereikbaredoelstellingen #strategischeplanning #OKR039s #strategie #adviesbureau #succes #OKRmethode #effectiviteit #communicatie #adviseur #managementadvies

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page