top of page
  • Foto van schrijverEva Thus

Hoe facilitering creativiteit verder helpt


Hoe facilitering creativiteit in uw organisatie verder helptDe meeste onder ons beschouwen creativiteit meer als iets van kunst en design, technische innovatie of misschien de nieuwste gekke ideeën. Maar dat is niet alles. De zakelijke wereld van vandaag is heel anders dan een paar decennia geleden. Verandering gebeurt veel sneller en de status-quo is veel vloeiender. Resultaat? We kunnen niet meer vertrouwen op platgetreden paden en processen wanneer we problemen moeten oplossen. Facilitering kan de oplossing zijn.

Wanneer we tegenwoordig een probleem tegenkomen als team, is er in mindere mate een precedent om naar te verwijzen of een proces die we kunnen volgen.

We dienen nu allemaal creatievelingen te zijn.

Dat is waar goede facilitering van pas komt, en daarom zijn deze vaardigheden ook steeds populairder. Facilitering ontgrendelt de sleutel naar onze geest en moedigt ons aan om verder te denken dan ervaringen uit het verleden – kortom: creatief te zijn. Een coach, trainer of sparringpartner kan hierbij helpen om jouw als persoon of het team net dit zetje te geven.

Vroeger was het maken van beslissingen vrij eenvoudig. Op dingen die de vorige keer werkten, kon redelijkerwijs worden vertrouwd om weer te werken. Maar dat werkt niet in een wereld van innovatie waar de omgeving continue aan verandering onderhevig is. Besluitvorming en probleemoplossing hebben een andere aanpak nodig, om ons productief te maken en een impasse te voorkomen, waar vooruitgang vastloopt en het moeilijk aanvoelt om net dat unieke bij te dragen wat de concurrenten niet doen.

Probleemoplossing vereist zowel een heldere geest als een duidelijke focus, maar we hebben ze in die precieze volgorde ook nodig. Wanneer we ons te hard proberen te focussen op de oplossing van een probleem, ontgaat ons de oorzaak. Direct naar de oplossingsmodus springen werkt meestal niet gezien we vaak onvoldoende begrip of kennis van het probleem zelf hebben. Werken in een groep stelt ons in staat om onze ervaring en ons begrip te combineren, maar individuele denkprocessen zijn niet noodzakelijkerwijs productief te combineren – dit is waar een goede facilitator, sparringspartner of coach kan helpen. De facilitator, sparringpartner of coach voegt de tools en een proces toe die de punten samenvoegen om een oplossing mogelijk te maken. Een goede facilitator kent de beste tools en het te gebruiken proces om het doel te bereiken met de specifieke vaardigheden en denkrichtingen die in de kamer aanwezig zijn. Zodat de groep zich volledig kan concentreren op het creatieve denken wat kan leiden tot het oplossen van problemen en de klus te klaren.

Elk lid van de groep wordt door het proces geleidt, maar op een manier die het mogelijk maakt hun expertise krachtig te combineren.

“Coming together is a beginning; keeping together is progress; working together is success.” – Henry Ford

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page