Is ‘absurd denken’ het geheime ingrediënt achter innovatiesucces?
Innovatiesucces: Zoals Albert Einstein ooit zei: “If at first the idea is not absurd, then there is no hope for it”.
Maar in de zakenwereld bestaat er een minachting voor absurditeit. Het werk is veel te serieus geworden, en in de meeste organisaties wordt iedereen die gekke, vreemde en regelrechte voorstellen doet meestal geconfronteerd met frons en grimassen van de leidinggevenden. Hierdoor is het resultaat van innovatie vaak saai en incrementeel, met nieuwe producten en diensten die zelden echte opwinding (laat staan vrolijkheid) bij klanten veroorzaken. Maar hoe behaal je innovatiesucces die wel dat enthousiasme opwekt?
Sprekende voorbeelden
Denk aan Gary Dahl, de onafhankelijke uitvinder van de huisdierenrots. Hij verkocht de stenen als “probleemloze” huisdieren, compleet met een handleiding voor het trainen van huisdieren en een kartonnen doos gevormd naar een hondendraagtas. In tegenstelling tot echte huisdieren, hoefden de rotsen niet worden gevoed, gelopen, gebaad of verzorgd. Ze waren meteen een hit en veranderden in een van de grootste speelgoednieuwtjes aller tijden. Maar stel je voor wat er zou zijn gebeurd als een stagiair bij een gevestigd speelgoedbedrijf zoiets absurds als een huisdier rots had voorgesteld – marktonderzoek zou vrijwel zeker hebben aangetoond dat klanten het idee dom vonden en de stagiair zal worden uitgelachen. De naïeve optimistische jongeman zou dit hebben gezien als een teken dat ‘wilde’ ideeën onwelkom zijn en zal ervoor zorgen dat hij geruststellend saai zou zijn in de volgende vergadering over productontwikkeling. Of wat dacht u van Joel Comm, de uitvinder van de iFart-app voor de iPad en iPhone. De app is een digitaal whoopee-kussen en bevat 26 winderige geluiden, waaronder ‘Record-A-Fart’, ‘Fart-a-Friend’ en ‘Sneak Attack’. Het is een van de meest verkochte applicaties voor de Top 20 voor $ 1,99. in de AppStore, en op zijn hoogtepunt genereerde het inkomsten van meer dan $ 10.000 per dag.
Stelt u zich eens voor dat u uw baas bij een softwareontwikkelingsbedrijf zou suggereren dat uw organisatie in de virtuele scheetbusiness zou moeten stappen, en het idee zou pitchen met een PowerPoint-presentatie en wat ROI-projecties (of moeten we zeggen ROF-projecties)? Stel je de blik op het gezicht van je baas voor als je daadwerkelijk enkele van de mogelijke scheet geluiden begint te verwoorden. Get the picture?
Een ander voorbeeld is Gino Daniel De-Gol, een ingenieur en uitvinder die een absurd idee had toen hij naar een fabrieksrobot keek die was ontworpen om auto-onderdelen op te tillen, en vroeg: “Wat als je een stoel aan het uiteinde ervan kunt bevestigen? Het zou een leuke rit kunnen maken.” Deze grappige vraag was het ontstaan van RoboCoaster, ’s werelds eerste industriële robot voor passagiersvervoer. Om het ontwerp op de markt te brengen, benaderde De-Gol het in Duitsland gevestigde industriële machinebedrijf KUKA. Aanvankelijk dachten de leidinggevenden van het bedrijf dat De-Gol helemaal gek was, maar hij overtuigde hen om een prototype te ontwikkelen. Het was een enorme hit en de ritten worden nu geïnstalleerd in pretparken over de hele wereld. KUKA heeft vervolgens via zijn KUKA Entertainment Division gediversifieerd naar een scala aan entertainmentgerichte robotapplicaties. Je kunt niet absurder worden dan het idee van Duitse ingenieurs die stoelen aan industriële robots vastbinden – gewoon voor de lol!
Ook in Duitsland is Fun Factory uitgegroeid tot een van ’s werelds meest succesvolle ontwerpers en fabrikanten van erotische apparaten voor dames en heren. Opgericht door Dirk Bauer en Michael Pahl in 1997, betwistte het bedrijf het idee dat erotisch speelgoed lowtech moet zijn en gemodelleerd naar delen van de menselijke anatomie. Het bedrijf heeft talloze prijzen gewonnen voor de kwaliteit en innovativiteit van zijn ontwerpen – het DeLight-product heeft zelfs een felbegeerde RED DOT product ontwerp prijs gekregen van de International Design Association, en werd het eerste erotische apparaat dat werd binnengebracht in de felbegeerde design hall of fame. Het was misschien absurd om je voor te stellen dat een erotisch speelgoed een wereldwijde designprijs kon winnen, maar de oprichters van het bedrijf besloten er toch voor te gaan. De futuristische acceptatie van erotische apparaten door het bedrijf en de futuristische Berlijn en München vlaggenschipwinkels, werden verder uitgewerkt door de New Yorkse ontwerper Karim Rashid en lijkt nu meer op Apple Stores dan op traditionele detailhandelaren in erotische producten. Als je tien jaar geleden had voorgesteld dat erotische gadgets openlijk zouden worden verhandeld op enkele van de coolste winkelboulevards van Europa, zouden veel mensen het idee als absurd hebben beschouwd. Fun Factory heeft het voor elkaar gekregen en is een typisch voorbeeld van innovatiesucces.
Philips heeft de snelle groei van bedrijven als Fun Factory geconstateerd en heeft zich ook gewaagd aan de markt voor erotisch speelgoed – een gebied dat eerder als taboe werd beschouwd voor gevestigde bedrijven voor consumentenelektronica. Gezien het feit dat de wereldwijde erotische speelgoedindustrie wordt geschat op meer dan $ 50 miljard, is wat absurd lijkt het feit dat de sector zeer gefragmenteerd blijft en er maar weinig gevestigde bedrijven op de markt zijn gekomen.
Als mijn laatste absurde voorbeeld: Hoe kunnen we de Snuggie vergeten die is gemaakt door de Amerikaanse ondernemer Scott Boilen? Volgens de originele handleiding van het product, kunnen dekens “slip and slide” en uw handen vasthouden, waardoor u niet naar uw afstandsbediening kunt reiken of een snack kunt nemen terwijl u tv zit te kijken. De Snuggie is eigenlijk een fleece badjas die achteruit wordt gedragen, die deze problemen met het toevoegen van mouwen overwint. Misschien doet dit je denken aan de gewoonte van een monnik, maar de absurde aard van de Snuggie en de belachelijke handleiding tilden de deken met mouwen op tot cultstatus. Verschillende websites en boeken zijn gemaakt om te voorzien in de behoeften van Snuggie-dragers, waaronder de SnuggieSutra. Meer dan 35 miljoen Snuggies zijn wereldwijd verkocht, met een omzet van meer dan $ 500 miljoen voor het bedrijf van Boilen, Allstar Products. Weer een voorbeeld van innovatiesucces.
Innovatiesucces
Wat we zien is dat organisaties met een echt innovatiesucces niet bang zijn om het absurde te onderzoeken, maar het juist omarmen. En humor speelt een cruciale rol. Het hebben van een gevoel voor humoristische observatie en nieuwsgierigheid is een natuurlijke toegangspoort tot het rijk van het absurde; een basis voor het stellen van traditie-verbrijzelende ‘wat als’-vragen – zelfs in gevestigde industrieën.
Onderzoek heeft aangetoond dat creativiteitstechnieken zoals brainstormen behoorlijk ellendig zijn wat betreft het genereren van echte verbeelding en absurditeit. De eerste 15 of 20 ideeën die door een individu worden gegenereerd, zijn over het algemeen nogal incrementeel en veilig. Het is pas wanneer mensen echt beginnen hun verbeelding in het rijk van het absurde te duwen – in het bereik van 30 tot 50 ideeën – dat spul interessant wordt. Maar zelfs in innovatieworkshops kan ik vaststellen dat zelfs als mensen een aantal gekke concepten genereren, ze zelden de moed hebben om hun gekke gedachten met de bredere groep te delen. We vragen ons af of Philips-productontwerpers halverwege de jaren negentig tijdens brainstormsessies de nieuwe producten hebben voorgesteld? Waarschijnlijk niet..
Verleg de grenzen van ieders verbeelding
Het is niet genoeg om creativiteit aan te moedigen – organisaties moeten zich op hun gemak voelen in het rijk van het absurde en een omgeving creëren waarin gekte openlijk wordt gedeeld en gevierd. Dus waarom zou u in uw volgende innovatieworkshop niet het absurde onderzoeken? Verleg de grenzen van ieders verbeelding en misschien kunt u ook een idee van meerdere miljoenen bedenken dat net zo vreemd is als een designer erotisch speelgoed, een draagbare deken of virtuele scheet. Er zijn vreemdere dingen gebeurd.
NEWID CONSULTING – INTERIM & ADVIES
Vind dit artikel ook op LinkedIn
#organisatieadviesbureau #workshop #Newidconsulting #business #missie #Newid #strategisch #storytellingwoordenvertrouwenveranderingverandermanagementstrategievertellenverhalen #communiceren #strategischplan #leiderschap #leider #visie #vertrouwen #verandermanagement #teamwerk #consulting #opladen #implementatie #advies #resultaten #begeleiding #coaching #newidconsulting #betereresultaten #Scaleupmethod #veerkracht #KPI #verandering #training #directie #reorganisatie #kpi039s #organisatie #consultants #leiderschapstraining #organisatiestructuur #planning #communicerenoververandering #advisering #organisatieadvies #innovatiesucces #coach #innovatie #2021 #strategietraject #consultant #Scaleupmethode #organisatieontwikkeling #ondernemerschap #strategieontwikkeling #leiders #teamwerkverbeteren #nijmegen #resultaatgericht #teamontwikkeling #management #implementatievaneenverandertraject #team #opportuna #doelstellingen #scaleup #structuur #workshops #implementatievanverandering #workshopadvies #bedrijf #duurzameverandering #directiecoaching #Blijfgefocustopheteinddoel #OKR #doelstelling #bereikbaredoelstellingen #strategischeplanning #OKR039s #strategie #adviesbureau #succes #OKRmethode #effectiviteit #communicatie #adviseur #managementadvies
Comments