top of page
  • Foto van schrijverEva Thus

Een echte leider is zowel een manager als een coach


Een echte leider is zowel een manager als een coachManagement en coaching zijn beide noodzakelijke functies in de bedrijfswereld, maar ze hebben verschillende doelen en resultaten.

Het managen is grotendeels taakgericht en richt zich op activiteiten zoals het houden van personeelsvergaderingen, het delegeren van werkopdrachten, het organiseren van projecten, het geven van feedback en het trainen van medewerkers. Coaching daarentegen omvat samenwerking, motivatie, ontwikkeling van vaardigheden, het faciliteren van relaties en het ontwikkelen van mensen die kunnen bijdragen aan de missie en doelen van het bedrijf.

Het geheim van het ontwikkelen van superstar-medewerkers ligt in uw vermogen om eerst te coachen en vervolgens te managen. Het betekent niet dat u eenmaal per jaar achter een bureau zit om ‘prestaties’ te bespreken. Jaarlijkse beoordelingen geven geen kwaliteitsfeedback, besteden zelden tijd aan het stellen van doelen en zijn vaak grotendeels gebaseerd op het recente verleden in plaats van de toekomst. Het coaching-model verwacht daarentegen dat u regelmatig met uw team communiceert en de tools biedt die ze nodig hebben om te groeien, ontwikkelen, uit te rekken en vooruit te komen. Het vergt veel meer energie en tijd dan de traditionele taakgerichte managementbenadering, maar de resultaten zullen vele malen meer vruchten afwerpen met een personeel dat gemotiveerd en betrokken is.

Focus verleggen

Als u merkt dat u te veel tijd in de manager-modus doorbrengt en niet genoeg tijd als coach, zijn er drie manieren om uw focus te verleggen:

(1) Focus op het krijgen van goede naar geweldige

(2) Blijf in realtime

(3) Stel vragen, geen antwoorden

Ik zal dit nader voor u toelichten.

(1) Focus op het krijgen van goede naar geweldige. Laat uw teamleden het grotere geheel zien. Deel niet alleen de bedrijfsdoelen, maar ook uw persoonlijke doelen die u voor uzelf en het team hebt gesteld. Vraag hen waar ze zichzelf zien op de foto die u schildert. Motiveer ze door ze uit te dagen met nieuwe ideeën en projecten te komen. U krijgt misschien niet altijd de beste spelers, maar als u een echte coach bent, heeft u altijd een geweldig team.

TO DO: creëer deze week een kans om met uw team te brainstormen over bedrijfs- en persoonlijke doelen.

(2) Blijf in realtime. Goede coaching vindt dagelijks plaats. Beschouw elke interactie die u heeft met uw mensen als een potentieel coaching moment. Dit betekent informele feedback geven terwijl u bezig bent. Het is niet genoeg om alleen maar “goed werk” te zeggen wanneer iemand een overwinning scoort. Ontdek wat ze deden om de overwinning te behalen en zodat u daarop voort kunt bouwen. Stel dat Kim bijvoorbeeld net een geweldige klant presentatie heeft behaald. Vraag haar na de vergadering (en zo mogelijk voor andere teamleden) wat ze heeft gedaan om zo’n effectieve presentatie te behalen. Laat haar haar vaardigheden en ideeën delen. Deze aanpak helpt iedereen na te denken over hoe ze hun resultaten bereiken.

TO DO: Gebruik in uw volgende personeelsvergadering een recente ‘overwinning’ om mensen te coachen bij het verbeteren van hun individuele prestaties.

Stel vragen, geen antwoorden. Uw mensen ontwikkelen betekent ze aan het denken zetten, niet vertellen wat ze moeten doen. Hier zijn enkele goede coachingvragen om bij de hand te hebben:

  1. Hoe kan ik je helpen groeien?

  2. Is er iets dat je niet begrijpt?

  3. Welke hulpmiddelen heb je nodig om vooruit te komen?

  4. Wat wil je min of meer doen in je werk?

  5. Welke vaardigheden wil je ontwikkelen?

  6. Wat is je passie?

  7. Welke nieuwe rollen en verantwoordelijkheden wil je opnemen?

TO DO: kies een van uw medewerkers die volgens u een groot potentieel heeft en stel een een-op-een op waar u vragen kunt stellen en samen kunt werken aan het ontwikkelen van een groeistrategie.

John Wooden van UCLA was een van de grootste, meest geliefde coaches aller tijden. Hij begreep het spel, maar meer dan dat, gaf hij om zijn spelers. De beste managers zijn coaches die zorgzaam en gefocust zijn. Ze delen de verantwoordelijkheid voor wat hun mensen worden. Een echte leider is zowel een manager als een coach. Als u beide kunt doen, maakt u een winnend team en een team van winnaars. Of, zoals Wooden zei: “Een coach is iemand die kan corrigeren zonder wrok te veroorzaken.”

NEWID CONSULTING – INTERIM & ADVIES

Vind dit artikel ook op LinkedIn

#organisatieadviesbureau #workshop #Newidconsulting #business #werk #missie #Newid #strategisch #storytellingwoordenvertrouwenveranderingverandermanagementstrategievertellenverhalen #communiceren #strategischplan #leiderschap #leider #visie #vertrouwen #verandermanagement #teamwerk #consulting #opladen #implementatie #advies #resultaten #begeleiding #coaching #newidconsulting #betereresultaten #Scaleupmethod #veerkracht #KPI #verandering #training #directie #reorganisatie #vereenvoudig #kpi039s #samenwerking #organisatie #consultants #leiderschapstraining #organisatiestructuur #planning #communicerenoververandering #advisering #organisatieadvies #innovatiesucces #coach #innovatie #2021 #strategietraject #consultant #Scaleupmethode #organisatieontwikkeling #ondernemerschap #strategieontwikkeling #leiders #teamwerkverbeteren #investeren #nijmegen #resultaatgericht #teamontwikkeling #management #implementatievaneenverandertraject #team #opportuna #doelstellingen #scaleup #structuur #workshops #implementatievanverandering #workshopadvies #bedrijf #duurzameverandering #directiecoaching #Blijfgefocustopheteinddoel #OKR #doelstelling #bereikbaredoelstellingen #strategischeplanning #OKR039s #strategie #adviesbureau #succes #OKRmethode #effectiviteit #communicatie #teamwork #adviseur #managementadvies

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentare


bottom of page