top of page
  • Foto van schrijverEva Thus

Duurzame verandering checklist (3/3)


Ontwerp voorwaarden voor duurzame verandering checklist (3/3) – Eindstadium.In het vorige twee artikelen gaf ik de eerste lijsten met enkele beschrijvende indicatoren voor duurzaamheid; de volgende lijst biedt belangrijke elementen die jij, als leider op elk niveau in jouw organisatie, kunt toepassen met een hoge hefboomwerking in de afrondingsfase van een veranderinspanning wanneer je streeft naar duurzaamheid (duurzame verandering checklist (3/3)).

In de afsluitende fase van een veranderingsinspanning (duurzame verandering checklist (3/3)) zijn de belangrijkste elementen met hoge hefboomwerking:

  1. Mechanisme voor follow-up. Een goed plan heeft een goede opvolging nodig. Veel grootschalige initiatieven mislukken vanwege een slechte uitvoering, zelfs met een goed plan. Krachtige implementaties van dit concept zijn bijvoorbeeld zelfsturende teams. Andere strategieën zijn beoordelingen door multidisciplinaire stuurcomités, interne kampioenen met aanzienlijke organisatorische macht, aandacht van de CEO en publieke betrokkenheid in een organisatie.

  2. Leg duidelijke verantwoordelijkheden vast. Minimaliseer dubbele activiteiten en zorg ervoor dat het onverwachte wordt gedekt. Weet wie waarvoor verantwoordelijk is. Dit wordt vaak gedaan via RACI-matrices (een matrix van 2 à 2 van specifieke verantwoordelijkheden die aan elke persoon zijn toegewezen, waarbij elke verantwoordelijkheid aangeeft of de persoon primaire verantwoordelijkheid heeft, goedkeuringsrechten heeft, geraadpleegd moet worden of geïnformeerd moet worden).

  3. Publieke betrokkenheid in verantwoordelijkheidsgebieden. Zoals Kurt Lewin vele jaren geleden heeft onderzocht en aangetoond, hebben mensen meer kans om zich aan een verplichting te houden als ze het op een openbaar maken, in plaats van ze alleen één op één met iemand te delen, of in stilte persoonlijke doelen op een stuk papier te schrijven en ze niet met iedereen te delen. Waar praktisch: Probeer in grote groepsmethoden enige tijd te nemen voor publieke toezeggingen om het werk van de groep voort te zetten zodra de sessie eindigt.

  4. Volg zowel nieuw gearticuleerde resultaten en gedrag, evenals een passende follow-up. Een tool ontwikkeld tijdens het Jack Welch-bewind bij General Electric maakte duidelijk een onderscheid tussen goede en slechte resultaten en goed en slecht gedrag. Welch realiseerde zich dat hij het gedrag diende te veranderen om de duurzame resultaten te krijgen die hij wilde. Een cruciale spil in de strategie van Welch was om het begrip resultaten en gedrag in het formele evaluatiesysteem in te bedden en het beloningssysteem aan te passen om gedragsveranderingen aan te moedigen.

  5. Versterking. Waar mogelijk moeten degenen met formeel gezag het gewenste nieuwe gedrag versterken met geldmiddelen en intrinsiek motiverende middelen waarover zij beschikken. Die mensen die geen formele autoriteit hebben of budgetten beheersen, kunnen verbale aanmoediging gebruiken en hun leeftijdsgenoten ondersteunen voor nieuw gewenst gedrag.

  6. Continu extern en intern scannen om actueel te blijven. In de turbulente omgeving van vandaag veranderen externe en interne situaties zo snel dat het belangrijk is om sensoren in te stellen om te controleren wat er gebeurt, zodat plannen en structuren overeenkomstig kunnen worden aangepast.

  7. Leerprocessen en werkwijzen om vaart te houden. Om een positieve impuls te behouden, is het nuttig om leerprocessen in te stellen (zoals periodieke lessen uit geleerde analyses van kritisch onderzoeken wat goed ging versus wat de volgende keer anders zou kunnen worden gedaan). Organisaties die snel leren, zullen sneller en effectiever veranderen.

Tot slot is het belangrijk op te merken dat duurzaamheid over de hele wereld voor velen nog steeds ongrijpbaar blijft. Het goede nieuws is dat voor degenen die sterk veranderingsleiderschap willen uitoefenen, bewezen principes voor duurzaamheid willen toepassen en voorwaarden voor duurzaamheid willen ontwikkelen, succes binnen hun bereik ligt. Om dit te doen, moeten we echter afzien van oude ideeën over het bereiken van duurzaamheid. Het lijkt minder op een examen de avond ervoor, en meer als een continu bouwproces waarbij nieuwe ontwerpen voortdurend worden toegevoegd aan een sterke basis. Wat we vooraf doen in een veranderingsinspanning is inderdaad heel belangrijk. Winston Churchill heeft ooit opgemerkt: “Wij geven vorm aan onze gebouwen, vervolgens vormen onze gebouwen ons.” Het is hetzelfde met onze ontwerpen voor duurzaamheid.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page