top of page
  • Foto van schrijverEva Thus

Diagnose van weerstand tegen verandering.


Diagnose van weerstandIn het huidige bedrijfsklimaat hebben veel bedrijven te maken met snel veranderende omgeving en worden ze geconfronteerd met verandering. In de ideale wereld kiezen ze misschien niet voor deze veranderingen, maar worden ze opgelegd en wordt er weerstand ondervonden.

Om verandering te laten plaatsvinden, moeten een aantal factoren aanwezig zijn. Deze factoren zijn in de onderstaande veranderingsvergelijking weergegeven:

C = [ABD] > X C – Vereiste verandering X – Waargenomen kosten voor de verandering B – Wenselijkheid van de voorgestelde verandering D – Praktische voordelen van de verandering A – Ontevredenheid over de status quo

Ontevredenheid over de status quo – A Er moet een mate van ontevredenheid zijn over hoe dingen zijn. Als de situatie in orde lijkt, waarom zouden we dan moeite doen om dingen te veranderen. Een in Amsterdam gevestigd bedrijf besloot zijn hoofdkantoor buiten Amsterdam te verplaatsen. De meeste mensen daar waren volkomen gelukkig en wilden niet verhuizen. De organisatie moest dus veel meer moeite doen om uit te leggen waarom het op de huidige locatie een probleem was voor het bedrijf en de gevolgen van het verblijf daar. Ze moesten een gevoel van urgentie creëren. Een ander bedrijf dat ik ken, verhuisde daarentegen van een heel oud, bijna vervallen magazijngebouw naar gloednieuwe kantoren – de verandering voor hen was een no-brainer en mensen konden niet wachten tot het gebeurde.

Wenselijkheid van de voorgestelde verandering – B Er moet ook een duidelijke visie zijn voor de voorgestelde verandering, zodat mensen weten waar het naartoe gaat en wat het voor hen zal betekenen, waardoor ze een reden hebben om actie te ondernemen. Zelfs als mensen niet tevreden zijn met de status quo en er geen geschikt alternatief is om naar toe te gaan, blijven ze waar ze zijn.

Praktische voordelen van de verandering – D Mensen moeten geloven dat de voorgestelde veranderingen realistisch en uitvoerbaar zijn. Het is niet nodig, of zelfs praktisch, om alles in detail te proberen te plannen, maar er moet een beschrijving op hoog niveau zijn over hoe je er kunt komen met duidelijke eerste stappen.

Waargenomen kosten voor de verandering en de mogelijke weerstand – X Dit verwijst naar de hoeveelheid waargenomen onrust en verstoring die betrokken is bij de verandering. Misschien geloven mensen dat deze nieuwe manier gewoon niet mogelijk is, of dat het te riskant is, of dat ze te veel verliezen als het wordt doorgevoerd.

De eerste drie factoren samen moeten groter zijn dan de waargenomen kosten van verandering, om verandering te laten plaatsvinden.

De veranderingsvergelijking is een handige manier om vast te leggen of een veranderingsprogramma alle noodzakelijke factoren omvat. Het kan aan het begin of op elk moment tijdens een veranderingsprogramma worden gebruikt. Als je weerstand ondervindt om verandering door te voeren in jouw projecten, waarom zou je deze vergelijking dan niet gebruiken om na te gaan welke factoren aanwezig zijn en waar je wellicht meer aandacht aan moet besteden?

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page