top of page
  • Foto van schrijverEva Thus

De veerkracht en het belang van organisatorische gezondheid


De veerkracht en het belang van organisatorische gezondheidEen hardloper nadert de baan. Ze rekt zich uit. Haar spieren zijn getraind om haar precies te bewegen zoals ze nodig heeft voor deze specifieke race. Haar gezondheidsregiment wordt zorgvuldig berekend en gespecificeerd voor haar sport. Ze is getraind om te slagen en haar lichaam functioneert als één uitgelijnde eenheid, die haar naar de finish duwt. Net als een hardloper hangt zakelijk succes af van het in stand houden van de gezondheid en het ontwikkelen van specifieke capaciteiten en sterke punten.

Organisatorische gezondheid vereist een gezamenlijke inspanning, strategie, training en drive. En juist tijdens periodes van verandering is het essentieel voor de stabiliteit en veerkracht van een bedrijf.

Organisatorische gezondheid gaat over afstemming, uitvoering en veerkracht

Organisatorische gezondheid betekent precies hoe het klinkt: de gezondheid of het welzijn van een organisatie. Goed functionerende bedrijven zijn intern afgestemd. De afdelingen lopen allemaal synchroon met elkaar en werken symbiotisch samen om hun gezamenlijke inspanningen te ondersteunen. Ze voeren hun doelstellingen slagvaardig en effectief uit op basis van onderzoek en gegevens. Het belangrijkste is dat gezonde bedrijven wendbaar en veerkrachtig zijn, waardoor ze op de lange termijn kunnen slagen, zelfs als ze door golven van verandering gaan.

Heeft uw bedrijf een check-up nodig?

De gezondheid van uw organisatie kan op dezelfde manier worden beoordeeld als de gezondheid van het menselijk lichaam. Het holistische welzijn van een lichaam vereist consistente zorg. Het hangt af van de benodigde voedingsstoffen om zich te ontwikkelen en te functioneren, en het is vatbaar voor ziekte, zwakte en soms disfunctie. Daarom sporten we, eten we gezond, leven we in veilige omgevingen en gaan we regelmatig naar de dokter. Een organisatorische controle houdt in dat u de functionaliteit, systemen en cultuur van uw bedrijf inventariseert. Net als een lichaam is een bedrijf kwetsbaar en heeft het een delicaat gezondheidssysteem om te overleven, goed te presteren en te groeien.

Prestaties op korte termijn versus gezondheid op lange termijn

Bedrijven onderschatten vaak hoe belangrijk de gezondheid van een organisatie is en geven deze niet hetzelfde prioriteitsniveau als de algehele prestaties. Maar er is een direct verband tussen bedrijven die prioriteit geven aan hun gezondheid en organisaties die succesvol blijven. Als een atleet traint voor een sprint, gaat ze zich methodisch voorbereiden op een explosieve snelheid, maar niet per se een lange loop. Bedrijfspraktijken werken op dezelfde manier. Als het uw doel is om onmiddellijke en snelle prestatiegroei te bereiken, is groei op lange termijn niet duurzaam.

Prestaties worden aanzienlijk verbeterd wanneer werknemers zich gewaardeerd en betrokken voelen, wanneer de bedrijfsstrategie beknopt en consistent is en wanneer alle afdelingen uitstekende communicatie hebben. Maar deze praktijken hebben tijd nodig om zich op te bouwen en te ontwikkelen. Investeren in deze kwaliteiten in uw bedrijf lijkt misschien een afleiding van de prestaties, maar het bouwt in feite de bedrijfsspieren op voor een lange levensduur. Als een sprint loper zou proberen haar sprintsnelheid te behouden voor een lange afstandsloop, zou ze waarschijnlijk op haar knieën eindigen.

Organisatorische gezondheid zal u helpen door de toenemende pijnen van verandering

Het cultiveren van een gezonde organisatie vraagt om voortdurende aandacht. Het doel is om een omgeving te creëren die inspireert en een systeem dat gestage en duurzame vooruitgang stimuleert. Het is uiterst belangrijk dat al het leiderschap deel uitmaakt van het gezondheidsplan en -proces van de organisatie, omdat het modelleren van gewenst gedrag en attitudes door leiders een essentiële, gezonde praktijk is. Veranderingsperiodes zijn vooral uitdagend voor bedrijven, maar het is in deze cruciale tijden dat de gezondheid van een bedrijf zijn levensduur kan beïnvloeden.

Een gezonde organisatie heeft een hoog niveau van interne afstemming, wat betekent dat het bedrijf samen kan draaien en terugveren van nieuwe uitdagingen en elkaar als een eenheid kan ondersteunen. Wanneer de vraag van de consument verandert of als er een belangrijke verandering in de markt is, kan een ondersteunend en samenhangend bedrijf samen de uitdaging aangaan. Een versplinterde en verkeerd uitgelijnde organisatie zal verder worden verdeeld en gefragmenteerd door verandering. Het bevorderen van consistente en open communicatie is daarom van fundamenteel belang voor het behoud van de gezondheid van de organisatie op lange termijn. Als uw bedrijf gezonde communicatie en betrokkenheid heeft, hebben werknemers een open platform om hun worsteling met verandering te uiten. Dankzij de gemakkelijk toegankelijke dialoog kunnen problemen worden aangepakt en kunnen problemen sneller en efficiënter worden opgelost. Verandering is een proef voor zelfs de gezondste organisaties, maar degenen die beschikken over soepele systemen voor communicatie, leiderschap en strategie, zullen hun sterke punten kunnen gebruiken en zich kunnen houden aan langetermijndoelen voor succes.

Hoe u de gezondheid van uw bedrijf kunt meten?

Het is misschien contra-intuïtief, maar focussen op de financiële prestaties van een organisatie is geen goede manier om de gezondheid van een organisatie te beoordelen. Terwijl in theorie bedrijven die hun financiële prestaties verbeteren, hun werknemers mogelijk beter hun werkzaamheden kunnen afstemmen en uitvoeren, en de veerkracht lijkt te verbeteren, gebeurt het tegenovergestelde meestal in werkelijkheid. Als het gaat om het begrijpen van de gezondheid van organisaties, zijn kwalitatieve statistieken zoals de staat van de cultuur, de werknemerservaring en het betrokkenheidsniveau een veel nauwkeurigere indicator dan financiële resultaten. Feedback van medewerkers is uw meest waardevolle hulpmiddel om de gezondheid van organisaties te beoordelen, maar maak niet de fout om alleen te vertrouwen op wat de leiding te zeggen heeft. Er bestaat vaak een discrepantie tussen de perceptie van het leiderschap en de mening van de werknemers over de gezondheid van een bedrijf. Leiders beoordelen het functioneren van het bedrijf vaak veel hoger dan werknemers. Het verzamelen van feedback van werknemers in de hele organisatie is van cruciaal belang om een nauwkeurige pols van uw bedrijf te krijgen.

Profiteer van directe communicatie en bestaande data

Stel een lijst met vragen samen die betrekking hebben op de richting die het bedrijf opgaat, de werknemerservaring, de werkomgeving, de leiderschapsdynamiek en de strategie van uw bedrijf om te begrijpen hoe werknemers de status van de organisatie ervaren. Anonieme enquêtes geven u waarschijnlijk de meest eerlijke informatie, maar een-op-een gesprekken kunnen ook nuttig zijn. Er zijn veel gebieden die belangrijk zijn om te beoordelen bij het maken van een plan voor de gezondheid van organisaties. Zorg er bij het opstellen van uw agenda voor dat u zich richt op leiderschap, marketing- en verkoopstrategie en de werknemerservaring van uw bedrijf.

U wilt ervoor zorgen dat de stabiliteit, transparantie en cultuur van elk team en elke afdeling binnen uw bedrijf zorgvuldig wordt gecontroleerd. Een ander handig diagnostisch hulpmiddel is het analyseren van gegevens die afkomstig zijn van de verschillende softwaresystemen van uw organisatie. HR-analyse kan bijvoorbeeld diepgaande inzichten geven in de staat van de cultuur en de werknemerservaring. Door de gebruikersreis, productiviteit, gegevensintegriteit en andere statistieken te analyseren, krijgt u een onschatbare kijk op hoe goed uw software-investeringen worden gebruikt. Maak de gezondheid van de organisatie een doorlopend doel voor succes op lange termijn

De gezondheid van de organisatie zorgt ervoor dat het hart van uw bedrijf blijft kloppen en dat de spieren sterk blijven voor de zakelijke race. Houd uw vinger aan de pols om uw gezondheid te behouden en niet alleen op korte termijn uitgerust te zijn, maar ook voor blijvend en duurzaam succes.

Hulp nodig om uw organisatorische gezondheid in kaart te brengen? En nog gezonder de zakelijke race te betreden? Newid Consulting helpt u!

NEWID CONSULTING – INTERIM & ADVIES

Vind dit artikel ook op LinkedIn

#organisatieadviesbureau #workshop #Newidconsulting #business #werk #missie #Newid #strategisch #storytellingwoordenvertrouwenveranderingverandermanagementstrategievertellenverhalen #communiceren #strategischplan #leiderschap #leider #visie #actieplan #vertrouwen #verandermanagement #teamwerk #consulting #opladen #implementatie #advies #resultaten #begeleiding #coaching #newidconsulting #betereresultaten #kansen #Scaleupmethod #veerkracht #KPI #verandering #training #directie #reorganisatie #vereenvoudig #kpi039s #samenwerking #organisatie #consultants #leiderschapstraining #organisatiestructuur #planning #communicerenoververandering #advisering #organisatieadvies #innovatiesucces #coach #innovatie #2021 #strategietraject #consultant #Scaleupmethode #organisatieontwikkeling #ondernemerschap #strategieontwikkeling #leiders #teamwerkverbeteren #investeren #nijmegen #resultaatgericht #teamontwikkeling #management #implementatievaneenverandertraject #team #opportuna #uitdagingen #doelstellingen #scaleup #structuur #workshops #implementatievanverandering #workshopadvies #bedrijf #duurzameverandering #directiecoaching #Blijfgefocustopheteinddoel #OKR #doelstelling #bereikbaredoelstellingen #strategischeplanning #corona #organisatorischegezondheid #OKR039s #strategie #adviesbureau #succes #OKRmethode #effectiviteit #gezondheid #communicatie #teamwork #adviseur #managementadvies

Recente blogposts

Alles weergeven

Commenti


bottom of page