top of page
  • Foto van schrijverEva Thus

De kracht van storytelling tijdens verandering


De kracht van storytelling tijdens veranderingDe diepgaande kracht van het vertellen van verhalen (storytelling) is nooit groter dan wanneer mensen tijden van de grootste verandering en tegenspoed ervaren, zoals tijdens oorlog of snelle industriële en sociale onrust. Wanneer mensen in een snel tempo aan verschillende situaties worden blootgesteld, bereiken ze vaak een gezamenlijk collectief verleden die kan inspireren en helpen bij het nemen van beslissingen in de toekomst of juist in het maken van moeilijke keuzes.

Heel lang geleden waren we neurologisch hard-wired als verhalenvertellers en, net zo belangrijk, als luisteraars van verhalen. Grotschilderingen, inheemse droomtijd-verhalen en (vóór het geschreven woord) gesproken verhalen, waren zeer effectieve manieren om onze opgeslagen collectieve wijsheid over te dragen. Verhalen vertellen is volgens sommige belangrijker als de menselijke behoefte voor liefde of onderdak.

Illustratief en gemakkelijk te onthouden met gedistilleerde universele waarheden, ethiek, waarden en normen, kunnen we verhalen aanpassen wanneer we ze opnieuw vertellen. Meer dan andere communicatiemiddelen, kunnen ze culturele, taalkundige en leeftijdsverschillen overbruggen en meer context overbrengen. Verhalen kunnen een samenleving uitrusten om uitdagingen en veranderingen beter het hoofd te bieden, haar identiteit te versterken en vrij afzonderlijke elementen aan elkaar koppelen.

Een goed gekozen verhaal (storytelling) kan perspectief bieden voor innovatieve probleemoplossing en een empathische en transformerende ervaring bieden, waarmee we ons allemaal gemakkelijk kunnen identificeren.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat het voor management steeds belangrijker wordt om de kracht van storytelling te gebruiken als een krachtig educatieve leermiddel of als sleutelcompetentie naar succesvolle verandering. Effectiever verbinden en betrekken van werknemers bij strategie, overtuiging en motivatie, kan het een dieper en beter begrip mogelijk maken dan alleen droge feiten, waardoor het verleden van een gemeenschap wordt geïnterpreteerd om zijn toekomstige waarden en richting te helpen vormgeven:

Only if we understand the past can we move forward to analyse the present and, as the last stage, look into the future.”

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page