top of page
Foto van schrijverEva Thus

De impact van het SCARF-model


De impact van het SCARF-model op gedrag en leiderschap



Het is ons bekend (zie artikel hoe ons brein emoties stimuleert) dat onze hersenen zaken organiseren met behulp van een basisprincipe van bedreiging of beloning, en dat ons eerste instinct is om dreigingsniveaus te beoordelen. Het SCARF-model kan helpen!


Het omgaan met een ‘

dreiging‘ kost echter meer hersenbronnen en vermindert ons vermogen om oplossingen voor problemen te vinden en creatief te zijn. Het lijkt erop dat onze hersenen sociale bedreigingen net zo beschouwen als meer ‘echte’ bedreigingen – zoals een loonsverlaging, een wapen of een roofdier. Op dezelfde manier kan sociale beloning zoals lof soms even effectief zijn als het aanbieden van meer geld of een promotie.

Dit maakt het SCARF-model echt belangrijk als het gaat om interactie met anderen. Leiders en iedereen die in een team werkt, zullen baat hebben bij een goed begrip van de sociale triggers die reacties op ‘bedreigingen’ of ‘beloningen’ of andere gemoedstoestanden genereren. Het SCARF-model omvat vijf domeinen van sociale ervaring die je hersenen precies hetzelfde behandelen als overlevingskwesties: status, zekerheid, autonomie, verwantschap en eerlijkheid. Door de impact van deze vijf elementen te herkennen, kunnen we meer controle over onze emoties krijgen en voorkomen dat ze onze inspanningen ondermijnen. Het is belangrijk dat we nadenken over hoe degenen met wie we werken, worden beïnvloed door alles wat we zeggen en doen. Dit zal ons helpen betere leiders en teamleden te worden.

Onderstaand een samenvatting van de basiselementen van SCARF:

Status – Dit heeft te maken met ‘pikorde’ (onderzoek heeft aangetoond dat apen met een hogere status lagere stressniveaus hebben, langer leven en gezonder zijn). Er is aangetoond dat een bedreiging voor jouw status dezelfde bedreigingsreactie veroorzaakt als fysieke pijn, dus het is echt belangrijk om de status van iedereen op alle niveaus te erkennen. De hele tijd. Dit kan bijvoorbeeld door excellentie in een specifieke vaardigheid voor een lid van een lager niveau te erkennen.

Zekerheid – Onze hersenen proberen voortdurend de toekomst te voorspellen. Om een beker te pakken, schat het brein wat er zal gebeuren op basis van zijn laatste ervaring met hetzelfde doen. Als iets anders voelt, krijgen de hersenen een ‘foutmelding’ die het van andere dingen afleidt totdat de onzekerheid is opgelost. Het verminderen van onzekerheid is een belangrijk doel van verandermanagement. Dit kan bijvoorbeeld aangepakt worden door duidelijk te communiceren met specifieke informatie over wat er al bekend is over de veranderingen, maar ook juist te communiceren wat nog niet bekend is.

Autonomie – Als we voelen dat we geen controle hebben over onze omgeving, leidt dit tot stress – wat slopend kan zijn. Beslissingen kunnen nemen binnen jouw eigen vakgebied genereert een gevoel van beloning.

Verwantschap – houdt in dat je je verbonden voelt met anderen. Als je je verbonden voelt met anderen, voel je je veiliger en durf je eerder naar iemand toe te stappen met een vraag of probleem. Door iemand te betrekken bij jouw vraag of probleem is het vaak veel sneller opgelost. Een extra paar ogen kan wonderen doen en ook als het niet direct op te lossen is, dan kan je het in elk geval samen oppakken.

Eerlijkheid – Vergroting van de transparantie en verbetering van de communicatie kan het risico verminderen dat mensen het gevoel hebben dat iets oneerlijk is. Ervoor zorgen dat basisregels voor teams of professioneel gedrag duidelijk zijn vastgelegd en goed worden begrepen, kan helpen, evenals duidelijk gecommuniceerde doelen en een overeengekomen visie.

De impact van SCARF op het gedrag dat leidt tot succes in projectmanagement en verandermanagement is groot. Door ons te concentreren op SCARF, hebben we het potentieel om conflicten te verminderen, de teamprestaties te verbeteren, de betrokkenheid van belanghebbenden te vergroten en effectievere leiders te worden.

NEWID CONSULTING – INTERIM & ADVIES

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page