top of page
 • Foto van schrijverEva Thus

Communiceren over verandering.


Hoe help ik managers te communiceren over verandering?Een van de belangrijkste manieren om verandering te beïnvloeden, is communiceren, communiceren, communiceren. Helaas kan communicatie niet allemaal afkomstig zijn van een gecentraliseerde, officiële bron als je ervoor wilt zorgen dat deze uitgelijnd en nauwkeurig blijft. Je hebt managers en leidinggevenden in de hele organisatie nodig om verandering te communiceren, het belang ervan aan te tonen en relevanter te maken voor hun teams.

De uitdaging is hoe de communicatie in de hele organisatie kan worden gecascadeerd zonder dat het een spel van officiële bron wordt, waarbij het bericht onleesbaar wordt terwijl het zich verspreidt.

Er zijn veel redenen waarom managers en leidinggevenden niet zo goed zijn in het communiceren van verandering, bijvoorbeeld:

 1. Ze voelen er zelf weerstand tegen

 2. Ze voelen zich ongemakkelijk bij het communiceren van een onderwerp dat mogelijk negatief wordt ontvangen door hun team

 3. Ze hebben geen tijd

 4. Ze herinneren zich het niet te doen

 5. Ze geloven dat minimale communicatie voldoende is

 6. Ze kunnen het zelf verkeerd begrijpen

 7. Ze hebben er hun eigen draai aan gegeven, waardoor het mogelijk verwarrend is en niet in overeenstemming is met de oorspronkelijke bedoeling.

Dus hoe zorg je ervoor dat managers binnen een organisatie effectief communiceren over het veranderingsinitiatief, door de boodschap aan te passen om deze relevant te maken voor hun teams, zonder echter te ver buiten de grenzen te gaan?

Hier volgen enkele manieren waarop je managers kunt helpen het woord effectief te verspreiden:

 1. Krijg commitment en neem hun zorgen weg voordat je hen vraagt om met hun teams te communiceren.

 2. Vertel waarom het belangrijk voor hen is om over verandering te communiceren.

 3. Geef ze de tijd om het te verwerken en erachter te komen hoe het hun team beïnvloedt. Kondig het niet aan en verwacht dan dat ze het onmiddellijk gaan communiceren, tenzij de verandering dit vereist.

 4. Ga er niet vanuit dat ze comfortabel communiceren, vooral als ze hierdoor op de slechterik lijken of als het hun team hindert. Geef richtlijnen voor het communiceren van moeilijke onderwerpen.

 5. Rust ze uit met kernboodschappen of thema’s. Bepaal wat essentieel is om te communiceren en waar ze moeten aanpassen voor hun team.

 6. Verstrek niet alleen feiten. Laat hen weten hoe mensen erover zouden moeten denken om hen te helpen het in te lijsten.

 7. Geef antwoorden op veelgestelde vragen.

 8. Deel tips voor het overwinnen van bezwaren en weerstand.

 9. Geef ze de gelegenheid om te oefenen met communiceren. Door bijvoorbeeld een rollenspel te spelen tijdens een vergadering.

 10. Stel verwachtingen over hoe en hoe vaak ze zullen communiceren.

 11. Herinner hen eraan om te communiceren. Zelfs goede intenties raken verloren in een druk schema.

 12. Vraag hen om verder te gaan dan alleen het overbrengen van het bericht. Veranderingscommunicatie omvat het koppelen van de verandering aan het dagelijkse werk op een regelmatige basis, het modelleren van de verandering zelf, het aanpakken van zorgen en het verantwoordelijk houden van mensen voor het implementeren van verandering.

 13. Neem op wat niet te zeggen is. Vraag hen bijvoorbeeld om niet iemand anders de schuld te geven dat hij de verandering heeft doorgevoerd.

 14. Zorg voor facilitatorhandleidingen voor communicatiebijeenkomsten om een gelegenheid voor ontdekking en gesprek te creëren, in plaats van mensen er alleen over te vertellen.

 15. Deel een video over de verandering met discussievragen.

 16. Verzamel en deel voorbeelden van managers die verandering goed hebben gecommuniceerd.

 17. Breng managers samen om te bespreken wat en hoe ze zullen communiceren, zodat ze overeenstemming en afstemming kunnen bereiken.

 18. Wees in de kamer. Als je je zorgen maakt over managers die van het script afgaan, of ze voelen het ongemakkelijk om het te doen, kun je de boodschap zelf overbrengen met managers die hun ondersteuning bieden.

 19. Bied een manier om feedback te delen met het projectteam, zodat je kunt leren en aanpassen.

Degenen met autoriteit in de organisatie zijn cruciale communicators van verandering. Ze kunnen wegversperringen zijn, of ze kunnen leidingen van informatie en enthousiasme zijn. Jouw verantwoordelijkheid als leider of veranderaar is om hun commitment te krijgen – niet alleen commitment voor de verandering maar ook om deze te communiceren – en om managers toe te rusten om maatwerk en afstemming in evenwicht te brengen.

NEWID CONSULTING – INTERIM & ADVIES

Vind dit artikel ook op LinkedIn

#organisatieadviesbureau #workshop #Newidconsulting #business #missie #Newid #storytellingwoordenvertrouwenveranderingverandermanagementstrategievertellenverhalen #communiceren #leiderschap #leider #visie #vertrouwen #verandermanagement #teamwerk #consulting #opladen #implementatie #advies #begeleiding #coaching #newidconsulting #veerkracht #verandering #training #directie #organisatie #consultants #leiderschapstraining #communicerenoververandering #advisering #organisatieadvies #coach #strategietraject #consultant #ondernemerschap #strategieontwikkeling #teamwerkverbeteren #nijmegen #teamontwikkeling #management #implementatievaneenverandertraject #team #opportuna #workshops #implementatievanverandering #workshopadvies #bedrijf #duurzameverandering #directiecoaching #Blijfgefocustopheteinddoel #strategie #adviesbureau #effectiviteit #communicatie #adviseur #managementadvies

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentarer


bottom of page