top of page
  • Foto van schrijverEva Thus

Communicatie tijdens crisis


Communicatie tijdens crisis: Niemand wil de met suiker beklede versie horen van waar de zaken staanDirectie is zelden voorbereid op het omgaan met een legitieme crisis, zoals wanneer de hele wereld van de ene op de andere dag op zijn kop staat.

Wanneer een crisis toeslaat is een solide benadering van communicatie een van de meest effectieve instrumenten die we kunnen gebruiken.

Cut the bullshit

In tijden van crisis wil niemand de met suiker beklede versie horen van waar de zaken staan. Dit is het moment om de achtervolging in te gaan. Stel je voor dat elke persoon die je e-mail leest of naar je telefonische vergadering luistert, ervan uitgaat dat elk woord dat je zegt onzin kan zijn. Laat wat harde feiten vallen. Door een toon van transparantie te creëren wordt onze communicatie goed en effectief ontvangen.

Open directe lijnen naar de top

Dit is geen tijd voor beheer door organigrammen. Het hele bedrijf raakt in paniek en mensen willen weten dat ze directe toegang kunnen krijgen tot antwoorden. Het meest effectieve wat je kunt zeggen tegen je medewerkers? ‘Niet rondvragen. Vraag het aan mij. Hier is mijn e-mail, hier is mijn telefoonnummer. Er is geen reden om je af te vragen wat er aan de hand is, als je ook duidelijkheid kunt verkrijgen.’

Wanneer een crisis toeslaat, is communicatie opkroppen het ergste wat we kunnen doen. In plaats daarvan moeten we in de aanval gaan en ervoor zorgen dat iedereen in de organisatie volledige toegang heeft tot antwoorden, zelfs als dit niet de antwoorden zijn die iedereen wil horen.

Breng focus aan

Ga er in tijden van crisis vanuit dat 90% van onze aandacht op alles is gericht, behalve dat we dingen gedaan krijgen. Ons personeel staat op de kop in Teams vergaderingen, sociale media of gestreste sms-berichten met vrienden en familie. De dingen die de meeste aandacht opslokken, zijn waarschijnlijk niet synoniem met de dingen die onze aandacht echt nodig hebben.

Het is onze taak om die angst en aandacht te verzamelen naar één centraal punt dat de hoogste en beste kans heeft om ons uit de crisis te halen. Op dit moment hebben we iedereen nodig om zich op ÉÉN ding te concentreren: onze top 10-klanten aan boord houden. Als we dat kunnen, wordt alles volledig beheersbaar. Door focus te houden en juist nu in de aanval te gaan, geeft het iedereen in de organisatie een collectieve roep om wapens, wat een ongelooflijke kracht is en een enorme aanwinst voor het bedrijf.

Kortom

Een tijdje terug ging communicatie binnen een bedrijf over polijsten – die dagen liggen grotendeels achter ons. Wat directie nu nodig heeft, is authenticiteit, transparantie en een heel duidelijke weg vooruit.

NEWID CONSULTING – INTERIM & ADVIES

Vind dit artikel ook op LinkedIn

#organisatieadviesbureau #workshop #Newidconsulting #business #werk #missie #Newid #strategisch #storytellingwoordenvertrouwenveranderingverandermanagementstrategievertellenverhalen #communiceren #strategischplan #leiderschap #leider #visie #actieplan #vertrouwen #verandermanagement #teamwerk #consulting #opladen #implementatie #advies #resultaten #begeleiding #coaching #newidconsulting #betereresultaten #kansen #Scaleupmethod #veerkracht #KPI #verandering #training #directie #reorganisatie #vereenvoudig #kpi039s #samenwerking #organisatie #consultants #leiderschapstraining #organisatiestructuur #planning #communicerenoververandering #advisering #organisatieadvies #innovatiesucces #coach #innovatie #2021 #strategietraject #consultant #Scaleupmethode #organisatieontwikkeling #ondernemerschap #strategieontwikkeling #leiders #teamwerkverbeteren #investeren #nijmegen #resultaatgericht #teamontwikkeling #management #implementatievaneenverandertraject #team #opportuna #uitdagingen #doelstellingen #scaleup #structuur #workshops #implementatievanverandering #workshopadvies #bedrijf #duurzameverandering #directiecoaching #Blijfgefocustopheteinddoel #OKR #doelstelling #bereikbaredoelstellingen #strategischeplanning #corona #OKR039s #strategie #adviesbureau #succes #OKRmethode #effectiviteit #communicatie #teamwork #adviseur #managementadvies

Recente blogposts

Alles weergeven

Bình luận


bottom of page