top of page
  • Foto van schrijverEva Thus

Bent u activiteit- of resultaatgericht?


Bent u activiteit- of resultaatgericht?Wanneer we nieuwe klanten begeleiden in hun strategie bij Newid, is er één ding waar iedere organisatie mee worstelt: Key results (OKR) maken die resultaten meten in plaats van activiteiten. Wat is het verschil tussen een resultaatgericht en een activiteitsgericht? Waarom is het moeilijk om onderscheid te maken tussen de twee? En waarom is het cruciaal dat Key Results binnen de OKR methode de resultaten meten en niet de activiteiten?Activiteiten versus Resultaten

Een activiteit is iets wat je doet (dat wat er aan het einde van de dag geproduceerd of gedaan wordt), waar een resultaat iets is dat gebeurt als gevolg van wat je doet (dat wat er toe doet voor de klant). “Ik heb een demo gehad met een prospect” is een activiteit, “Ik heb een klant tevreden gesteld en binnengehaald” is een resultaat. De meeste mensen concentreren zich van nature op activiteit. Het is relatief eenvoudig om een lijst te maken met wat u vandaag, deze week en deze maand moet doen. Zoals Stephen Covey echter uitlegt in zijn boek “The 7 habits of highly effective people”, komt activiteit altijd pas als laatste. Om succesvol te zijn, moet je beginnen met het einde in gedachten; Wat wil je met de actie (die activiteit) bereiken?

In OKR-termen: Beginnen met activiteiten (d.w.z. initiatieven) is onmogelijk tenzij het u niet uitmaakt wat deze activiteiten moeten bereiken. Toen Alice de Cheshire Cat in Alice in Wonderland vroeg: “Welke kant moet ik op vanaf hier?”, Antwoordt de kat: “Dat hangt ervan af waar je naartoe wilt”. Alice zegt dan: “Het maakt me niet uit”, waarop de kat concludeert dat het dan niet uitmaakt welke kant je op gaat.

Bent u activiteits- of resultaatgericht?

Om te beginnen met het einde in gedachten, moet u eerst beginnen met de doelstelling, vervolgens de sleutelresultaten en daarna pas met de initiatieven. Definieer eerst de uitkomst die u wilt bereiken voordat u de activiteiten definieert die u daar zullen brengen.

Voor veel mensen vereist resultaatgericht zijn in plaats van activiteitsgericht een significante verschuiving in cultuur en denken. Het definiëren van een activiteit is eenvoudig, we zijn er allemaal op gericht om dingen te doen. Als je iets doet, komt dopamine vrij in onze hersenen en voelen we ons goed. Dingen doen om een bepaald resultaat te bereiken, is een stuk gecompliceerder, waarbij het succes niet meer wordt afgemeten aan het percentage voltooiing van uw activiteiten. Voor sommigen kan dit eng zijn, maar voor anderen zal het spannend zijn: nu kun je de gevolgen van je acties zien en leren wat je kunt doen om bepaalde resultaten te bereiken. Hoe sneller je leert, hoe beter je wordt als individu, als team en als bedrijf.

Voor leidinggevenden en managers is de vraag hoe u de prestaties binnen uw bedrijf wilt meten? Bent u activiteits- of resultaatgericht? Bent u blij als deze week 1000 prospects zijn gebeld of is het voor u belangrijk hoeveel klanten u hebt binnengehaald? Ik pleit voor het laatste. Zolang de belangrijkste resultaten op schema liggen, wil ik als CEO van Newid het liefst niet betrokken worden op het initiatiefniveau. Als we echter niet op de goede weg zijn, kijk ik graag naar de initiatieven om een idee te krijgen van wat er tot nu toe is gedaan, het team te helpen achterhalen waarom het niet werkt en te brainstormen over welke andere initiatieven we kunnen proberen dingen weer op de rails krijgen.

Waarom de key results de resultaten zouden moeten meten?

Het creëren van key results die resultaten meten en geen activiteiten, kan een behoorlijke uitdaging zijn. Laten we eens kijken wat er gebeurt als u een activiteit meet als key result.

Stelt u een marketingteam voor dat de volgende doelstelling heeft: De groei stimuleren. Ze creëren een key result om een AdWords-campagne van € 200K (een activiteit) te voeren. Ze voeren de campagne en geven € 200K uit, dus updaten ze de voortgang van dat key result naar 100%. Dit verhoogt op zijn beurt de voortgang van de doelstelling, dus mensen die naar de doelstelling kijken, zouden denken: “Oh wauw, marketing zorgt echt voor groei!”. Is dat echter wel zo? Het enige dat ze deden is € 200K uitgeven aan AdWords. Om te weten of dat van invloed is op de groei, moet u kijken naar de key results die uw beoogde uitkomst nauwkeurig meten: De groei.

Het toevoegen van activiteit als key result geeft een onjuist beeld van de voortgang. Het voorkomt ook dat het team leert. Als het key result 1000 leads was geweest en een AdWords-campagne van € 200K was uitgevoerd, was een initiatief toegevoegd, en naarmate hun initiatief vorderde, hadden ze kunnen zien of het initiatief leads genereerde (en iets anders kunnen proberen als het dat niet het geval was).

Conclusie

Als u uw organisatie wilt verbeteren, richt u en uw team dan op de resultaten in plaats van op activiteiten. Focussen op resultaten stelt het einde (wat u wilt bereiken) voorop, volgt de voortgang van wat er echt toe doet en stelt u in staat om te leren. Focussen op resultaten zal niet alleen de prestaties verbeteren, maar het is ook een natuurlijke bescherming tegen micromanagement. Vertel verkopers niet hoeveel uitgaande oproepen ze vandaag moeten doen (activiteit), maar maak ze in plaats daarvan verantwoordelijk voor het sluiten van een bepaald aantal klanten per maand (resultaat (resultaatgericht)).

NEWID CONSULTING – INTERIM & ADVIES

Vind dit artikel ook op LinkedIn

#organisatieadviesbureau #workshop #Newidconsulting #business #missie #Newid #strategisch #storytellingwoordenvertrouwenveranderingverandermanagementstrategievertellenverhalen #communiceren #strategischplan #leiderschap #leider #visie #vertrouwen #verandermanagement #teamwerk #consulting #opladen #implementatie #advies #resultaten #begeleiding #coaching #newidconsulting #betereresultaten #Scaleupmethod #veerkracht #KPI #verandering #training #directie #reorganisatie #kpi039s #organisatie #consultants #leiderschapstraining #organisatiestructuur #planning #communicerenoververandering #advisering #organisatieadvies #coach #2021 #strategietraject #consultant #Scaleupmethode #organisatieontwikkeling #ondernemerschap #strategieontwikkeling #teamwerkverbeteren #nijmegen #resultaatgericht #teamontwikkeling #management #implementatievaneenverandertraject #team #opportuna #doelstellingen #scaleup #structuur #workshops #implementatievanverandering #workshopadvies #bedrijf #duurzameverandering #directiecoaching #Blijfgefocustopheteinddoel #OKR #doelstelling #bereikbaredoelstellingen #strategischeplanning #OKR039s #strategie #adviesbureau #OKRmethode #effectiviteit #communicatie #adviseur #managementadvies

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page